Ковачевски: Осъждам откриването на културен клуб с име „Цар Борис III“, това е провокация

„Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Република Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите,

защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война„,

каза в интервю за ТВ 21 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, според когото създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена, предаде БТА.

Според Ковачевски, законодателството на страната е „твърде либерално”

по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, „дори на търговски сдружения и фирми”.

„Подготвя се нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това.

Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини”, подчерта Ковачевски.

Клубът на сдружението „Цар Борис Трети“ бе открит на 7 октомври, докато пред сградата, където се помещава, се провеждаше протест с плакати „С фашисти не се преговаря”, „С фашисти не сме същите, ние сме антифашисти”, към прозорците и влизащите в клуба летяха яйца и бутилки с вода с възгласи „фашисти”, „татари”, „АСНОМ е живо“. Според медии в Северна Македония, сред които и телевизиите Сител и Алфа,  част от протестиращите са направили опит да пробият полицейския кордон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *