Концерт-изложба почита Владигеров и Майстора

Денят на народните будители 1 ноември ще бъде отбелязан с концерт-изложба „Будителите преди 100 години. Майсторите“, посветена на композитора Панчо Владигеров и на художника Владимир Димитров – Майстора, научи ДУМА от Елена Кулева.

Маестро Панчо Владигеров

Навършват се също 100 години от написването на Рапсодия „Вардар“ в оригинал за пиано и цигулка и 100 години от първото излагане на картини на Майстора от циклите „Моми“ и „Жътва“.

Събитието ще се състои в Квадрат 500 – най-голямата сграда на Националната галерия в София, като за първи път камерен концерт ще бъде изнесен в залата с картините на Майстора. Организатори са фондация „Йордан Камджалов“, първата услуга по денонощно съдействие за медицински прегледи, хоспитализация, спешни състояния doctori.bg и PRoMA – PRofessional Management Agency.

Творците-будители от миналото продължават да вдъхновяват и в настоящето, а протегнатата днес ръка към талантливите млади хора носи надежда, че и в бъдещето ще има будители. Домакин на събитието, посветено на изкуството като мост между минало, настояще и бъдеще, ще бъде диригентът Йордан Камджалов.

В последните години той е музикален директор и главен диригент на Националната опера и Националния филхармоничен оркестър – Риека, Хърватия, художествен ръководител и главен диригент на оркестър „Генезис“, почетен гост-диригент на Държавната филхармония и Държавната опера в Русе. Композиторът се посвещава и на развитието на младите български творци като съосновател и президент на фондация „Йордан Камджалов“.

В Деня на народните будители картините на Майстора ще „оживеят“ с музиката на гениалния маестро Панчо Владигеров. Публиката в Квадрат 500 ще се наслади на изпълненията на Надежда Цанова – пиано, и Иван Пенчев – цигулка, които ще представят някои от най-емблематичните произведения, написани от Панчо Владигеров за соло пиано и за пиано и цигулка: Рапсодия „Вардар“, „Песен“ и др. Солистите на концерта са сред най-успешните български музиканти.

На събитието, посветено на Деня на будителите, ще бъдат връчени награди за подкрепа към българското изкуство.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *