Концерт-изложба почита Владигеров и Майстора

Денят на народните будители 1 ноември ще бъде отбелязан с концерт-изложба „Будителите преди 100 години. Майсторите“, посветена на композитора Панчо Владигеров и на художника Владимир Димитров – Майстора, научи ДУМА от Елена Кулева.

Маестро Панчо Владигеров

Навършват се също 100 години от написването на Рапсодия „Вардар“ в оригинал за пиано и цигулка и 100 години от първото излагане на картини на Майстора от циклите „Моми“ и „Жътва“.

Събитието ще се състои в Квадрат 500 – най-голямата сграда на Националната галерия в София, като за първи път камерен концерт ще бъде изнесен в залата с картините на Майстора. Организатори са фондация „Йордан Камджалов“, първата услуга по денонощно съдействие за медицински прегледи, хоспитализация, спешни състояния doctori.bg и PRoMA – PRofessional Management Agency.

Творците-будители от миналото продължават да вдъхновяват и в настоящето, а протегнатата днес ръка към талантливите млади хора носи надежда, че и в бъдещето ще има будители. Домакин на събитието, посветено на изкуството като мост между минало, настояще и бъдеще, ще бъде диригентът Йордан Камджалов.

В последните години той е музикален директор и главен диригент на Националната опера и Националния филхармоничен оркестър – Риека, Хърватия, художествен ръководител и главен диригент на оркестър „Генезис“, почетен гост-диригент на Държавната филхармония и Държавната опера в Русе. Композиторът се посвещава и на развитието на младите български творци като съосновател и президент на фондация „Йордан Камджалов“.

В Деня на народните будители картините на Майстора ще „оживеят“ с музиката на гениалния маестро Панчо Владигеров. Публиката в Квадрат 500 ще се наслади на изпълненията на Надежда Цанова – пиано, и Иван Пенчев – цигулка, които ще представят някои от най-емблематичните произведения, написани от Панчо Владигеров за соло пиано и за пиано и цигулка: Рапсодия „Вардар“, „Песен“ и др. Солистите на концерта са сред най-успешните български музиканти.

На събитието, посветено на Деня на будителите, ще бъдат връчени награди за подкрепа към българското изкуство.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.