Кравите в Нова Зеландия ще се оригват по-малко. За по-ниски емисии на метан

Десетина телета чакат в изследователска ферма в Нова Зеландия, за да бъдат нахранени с Коубуча (Kowbucha) – пробиотик, който според проучванията намалява оригването – или емисиите на метан.

Прахът Коубуча се смесва в напитка, подобна на мляко, с която се хранят телетата във фермата на Публичния университет в Палмерстън Норт, пише Ройтерс.

Редовните хранения са част от поредица опити, провеждани от новозеландския млечен гигант Fonterra от 2021 г., за да се прецени колко ефективен е пробиотикът за намаляване на емисиите на метан.

 

Нова Зеландия се ангажира да намали емисиите на биогенен метан с 10% спрямо нивата от 2017 г. до 2030 г. и с до 47% до 2050 г..

Истинският момент на откритието настъпва, когато ранните опити показват, че телетата отделят до 20% по-малко метан, когато приемат пробиотичната добавка

Това споделя Шаломе Басет, която ръководи научния екип в Центъра за изследване и развитие на Fonterra. „Каквото и да правим, трябва да е нещо, което е лесно за използване от фермера, да е рентабилно и да гарантираме, че е добро за кравата и няма никакъв ефект върху млякото. Пробиотиците са много добро решение, защото са наистина естествени“, коментира Басет.

Тя разказва за Ройтерс, че продължаващите опити показват обещаващи резултати. Ако това продължи,

Fonterra се надява да има сашета Коубуча в магазините до края на 2024 г., преди фермерите да започнат да плащат за оригване на животните. Все още няма информация за цените на сашетата.

Някои фуражни добавки, предлагани в чужбина, се оказват по-ефективни. DSMN.AS Bovaer – хранителната добавка на Royal DSM – може да намали емисиите на метан с 30% при млечните крави и с повече при месодайните говеда.

Според Fonterra Коубуча предоставя по-лесно решение като цяло – фермерите трябва да хранят с него телета само когато им се повдига, като се има предвид, че се очаква да има дълготраен ефект.

През 2025 г. Нова Зеландия ще стане първата страна, която ще определи цената на селскостопанските емисии

Това включва и емисиите на метан от оригващи се крави и овце, чиито храносмилателни системи произвеждат метан при разграждането на растителността. Селскостопанските емисии представляват около половината от емисиите на парникови газове в страната.

Затова фермери, предприятия и учени работят върху начини за намаляване на емисиите, без да намаляват броя на стадата, като се има предвид, че селскостопанските продукти съставляват повече от 75% от износа на стоки на страната.

Освен ранния оптимизъм около Коубуча, учени AgResearch казаха през декември, че са отгледали успешно овце с ниско ниво на метан, докато продуктът EcoPond, който почти премахва метана в отпадъчните води на фермите, се продава от края на 2021 г.

Нова Зеландия също обмисля дали добавките, които са имали успех в други страни, могат да бъдат адаптирани на местно ниво. Голяма част от науката по света се фокусира върху промяната на храната на животните в обора и е по-трудно да се приложи в страна, където животните живеят предимно на открито и ядат трева.

„Най-лесният начин да намалим емисиите е да намалим производството – или да имаме по-малко животни. Затова е истинско предизвикателство, че се опитваме и да произвеждаме храна, и да запазим рентабилността от износа на нивото, което искаме“, коментира селскостопанският икономист Сюзън Килсби.

Правителството предлага биогенният метан и дълготрайните газове да бъдат оценявани отделно преди 2025 г., но тези цени ще бъдат институционално определяни.

Въпреки че ценообразуването на емисиите от фермите не е универсално популярно, мнозина вярват, че това е тласъкът, който трябва на фермерите, за да намалят емисиите.

Майк Манинг, генерален мениджър по иновациите и стратегията в земеделската кооперация Ravensdown, споделя, че фермерите бавно възприемат технологията Eco Pond без финансови стимули.

Системата намалява до 99% от метана, отделян от торовата утайка, оставена в мандрата след доене.

Правителството на Нова Зеландия заяви през май, че ще похарчи 213,22 млн. долара за изследвания в продължение на 4 години за противодействие на селскостопанските емисии. Това може да ускори научните изследвания и да предостави някои нововъзникващи технологии на фермерите и производителите „много по-рано“, казва Шинейд Лийхи, главен научен съветник във финансирания от правителството Център за изследване на парникови газове в селското стопанство.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *