Крипто хакерите с рекордна година, плячкосали над $3 милиарда

Криптовалутите може да са се сринали тази година, но те остават дигитална машина за пари за една мощна група: хакерите.

Най-малко 718 милиона долара са били откраднати досега само през октомври, което прави брутната сума за годината над 3 милиарда долара и поставя 2022 г. на път да бъде рекордна като обща стойност, според Chainalysis Inc.

Повечето от целите са така наречените децентрализирани финанси – или DeFi – протоколи, които внедряват софтуерно базирани алгоритми, за да позволят на крипто инвеститорите да търгуват, да вземат назаем и да дават заеми, без да използват централен посредник.

Хакерите са умели да използват слабостите в сигурността, кодирането и структурата на DeFi пазарите. Това натоварва крипто играчите да намерят решения, като се има предвид, че DeFi се рекламира като важен за приемането на крипто.

„Октомври сега е най-големият месец“ за хакерска дейност през 2022 г., каза Chainalysis в четвъртък в Twitter, добавяйки, че мостовете между различните блокчейн също са голяма уязвимост.

Два големи хака разтърсиха крипто сектора през последните дни. Единият беше обир, при който хакер отне около 100 милиона долара от DeFi услугата Mango, като манипулира цената на нейния токен. Извършителят изтри вложителите в платформата в процеса.

Миналата седмица 2 милиона Binance Coins – еквивалентни на близо 570 милиона долара – бяха ефективно изкопани и взети от хакер. Около 100 милиона долара не бяха възстановени, докато останалите бяха замразени, според изявление на Binance.

Платформите DeFi се превърнаха в честа мишена на спонсорирано от държавата хакване. По-рано тази година Chainalysis изчисли, че свързани със Северна Корея групи са откраднали около 1 милиард долара в крипто от DeFi протоколи, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *