Фотографския дневник на Росина Пенчева

Визуалният артист Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който запечатва моменти от посещенията й в работилници на майстори на редки занаяти, развили до съвършенство своите умения. Проектът е вдъхновен от работата й като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“.  Фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“ и може да бъде разгледано в интернет на https://rosinapencheva.com/rachno-satvoreno. В началото на всеки месец, в продължение на половин година, дневникът ще представя индивидуална  фотоистория. Първата е посветена на 39-годишния габровец Христо Тоцев – майстор на суха каменна зидария, и ще бъде публикувана на 1 ноември, научи ДУМА от Мая Иванова.
За да илюстрира нуждата от приемственост, дневникът включва майстори от различни поколения и срещи в различни точки на България. При подбора на майсторите Росина Пенчева се води от единайсетте критерия за върхово постижение, които Алберто Кавали, изпълнителен директор на фондация „Микеланджело“, определя: автентичност, иновация, интерпретация, компетентност, креативност, майсторство, обучение, оригиналност, талант, територия и традиция.
Росина Пенчева е фотограф с усет и страст към улавяне на творческите процеси в занаятите и изкуството. Професионалният й опит със заснемането на занаяти, творчески процеси и културно наследство започва още през 2013 г. Над четири години е щатен фотограф на музея „Етър“, откъдето наследява работата си на посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“.
През декември дневникът представя баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.) от Габрово, а през януари догодина – първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.). Февруари носи фотографската история за живата икона на мутафчийството Христо Маринов (67 г.), а най-младият майстор – 32-годишният книговезец Калин Даскалов-Стопан от София, е фокус през март. Първият етап от проекта завършва през април с представянето на Деян Денчев (49 г.) – майстор лютиер от Разград, усъвършенствал изработването на гъдулки.
„Съдържанието на „Ръчно сътворено“ ще е достъпно онлайн и ще се съхранява безсрочно в архива на музей „Етър“, а плановете ми са проектът да бъде надграден с физическа изложба на по-късен етап“, споделя Росина Пенчева.

Източник