Наемите в Сърбия скочиха заради наплив на руснаци

Заради санкциите и в опит да избегнат мобилизация, руски граждани търсят спасение в Сърбия. Само за няколко месеца местните власти са регистрирали над 1000 фирми. Такива отварят врати не само в столицата, но и в Нови Сад, което е добре дошло за пазара на недвижими имоти, пише сръбският сайт RTS.

София Събовлев е от Москва. Вече над 8 години живее в Нови Сад. В момента ръководи агенция, която помага на руснаци да преместят и регистрират фирмата си в Сърбия.

Събовлев не води записи колко точно са новорегистрираните руски компании, но по информация от лятото те вече са над 1000. Повечето от тях са в IT индустрията.

Сергей Котомски е IT специалист. Той се премества в Нови Сад още през април тази година заради проблемите с тегленето на пари от чужбина в Русия.

Имам клиенти в Русия и редица европейски страни. Трябваше да се преместя в Сърбия, защото тук мога да работя как с Русия, така и със западните страни. Сърбия се оказа приятно място за живот, казва Котомски.

Две трети от руснаците, настанили се в западната ни съседка, възнамеряват да се върнат в страната си след края на войната. Те планират да останат в Сърбия до една година.

Напливът на руснаци повиши цените на наемите на апартаментите в Нови Сад. В някои части на града те са се удвоили.

Апартаментите, които се предлагат на руснаци и други чужденци, сега са цени между 500 и 1000 евро. Недоволство има от страна на наемателите, но те нямат друг избор. След като платиш 1000 и дори 1500 евро за еднопосочен билет до Сърбия, наемът е най-малкият ти проблем.

Котомски идва в Нови Сад през март.

Когато дойдох, тук имаше значително повече опции и цените бяха по-достъпни. А сега, с новата вълна на мобилизация, цените скочиха и на пазара практически не останаха опции, казва руснакът.

Търсят се предимно апартаменти до 100 кв. метра в центъра.

90% от търсещите по-добри условия за живот и работа руснаци наемат жилище, останалите предпочитат да закупят такова.

По-високите наеми не са по възможностите на местното население. В момента търсенето е пет пъти по-голямо от предлагането, което тласка цените още по-нагоре.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *