„Невинният“ на Луи Гарел с награда Синелибри 2022

Ексцентричната френска комедия „Невинният“ (2022) спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на Синелибри 2022! Филмът с режисьор Луи Гарел, който изпълнява и една от главните роли, е вдъхновен от действителни случки, а сценарият му е съвместно дело на писателя Танги Виел, Луи Гарел и Найля Гиге. „Невинният“ беше предпочетен в конкуренция с още девет възхитителни заглавия.

Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на уважаемите арбитри: Аманда Стерс, Оливие Бурдо, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев. В качеството си на президент на журито българският кинорежисьор Камен Калев обяви победителя и мотивите за решението: „Наградата се присъжда заради майсторската режисура, балансирания ритъм на действието, постъпателното и комплексно разгръщане на сюжета и образите на главните герои. Журито дава висока оценка на честните, умело нюансирани персонажи, на талантливите актьорски изпълнения и на вълнуващите обрати.” Луи Гарел прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на Синелибри и на журито за оказаната чест.

Тази година, за пръв път, фестивалът проведе конкурс за най-добър документален филм с жури, представено от Асен Владимиров, Катерина Ламбринова и Костадин Бонев. Наградата беше присъдена на филма „Приключенията на Сол Белоу“. Журито в конкурса за документален филм присъди и почетен диплом на филма „Теодор Ушев: Невидими връзки“, копродукция на България и Канада.

За първи път тази година се състоя и състезание за дизайн на костюми в съвременното българско кино. Победителят беше определен изцяло въз основа на вота на публиката. Цветелина Миткова, бранд мениджър на Fashion Days България, връчи отличието на Велика Прахова за филма φ1.618 на режисьора Теодор Ушев.

До края на фестивала зрителите ще станат свидетели на още филмови премиери и любопитни събития. Тази вечер от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ е премиерата на кинематографичното бижу „Преди, сега и после“ на индонезийската режисьорка Камила Андини. Прожекцията е съпроводена от специална дискусия, организирана от Български фонд за жените.

На 26 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ е официалната премиера на очарователната комедийна драма „Госпожа Харис отива в Париж“. След прожекцията зрителите ще останат потопени в атмосферата на филма чрез специалното тематично събитие на Fashion Days, съпроводено с комплименти и изненади.

На 27 октомври в София пристига Жан-Филип Дагер, автор на пиесата „Сбогом, господин Хафман“. Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното започва точно в 18:30 ч. с разговор за процеса на адаптиране на пиесата и ще бъде съпроводено с прожекция на самия филм, който изследва

непредвидимия отпечатък на историята върху живота на трима души. В ролите ще видим Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и др.

На 29 октомври, в рамките на обичайния вече дискусионен формат „Психоанализа и кино“, ще обсъдим магнетичната италианска драма „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне. Дискусията  с модератор д-р Светлозар Василев ще бъде предшествана от прожекция на филма, който неслучайно е тазгодишното предложение на Италия за наградите „Оскар“.

А на 30 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се състои трепетно очакваната церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм. Събитието се осъществява в партньорство с TatraTea. Изящна статуетка и парична награда ще получи един от петте номинирани филма: Седем смъртни гряха (по разкази на Ф. Достоевски), Церебрална поезия (вдъхновен от поезията на Росен Карамфилов), Анюта (по разказа на А. П. Чехов), Лодка в гората (по произведението на Николай Хайтов) и Коловози на времето (вдъхновен от разказ на Дино  Будзати). Журито в конкурса за късометражен филм тази година е представено от Яна Титова, Юлиян Спасов и Петър Вълчев.

Фестивалът продължава до 30 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

   

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за всички прожекции и фестивални събития можете да си набавите оттук: https://epaygo.bg/3709766830

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *