Пет изискани концерта в зала „България“

Есенните събития от програмата на Европейския музикален фестивал 2022 започват на 1 октомври – Световния ден на музиката. В поредица от пет изискани концерта в зала „България“ столичната публика ще може да се докосне до изкуството на изявени чуждестранни и български изпълнители на класическа музика. Голяма част от проявите са посветени на 20-ия юбилей на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Още в първия от концертите предстои вълнуваща среща с изключителния наш цигулар Веско Ешкенази, който ще си партнира с младите български таланти – участници в Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус фирмус“. Състезанието се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по програмата „Едногодишен грант’21“ и в партньорство с Класик ФМ радио.

В края на септември започва третият етап от събитието – академия за оркестър с участие на финалисти и лауреати от конкурса. Те ще имат възможност да почерпят от богатия оркестров опит на именития солист и концертмайстор на Концертгебау оркестър – Амстердам, да участват в репетиции с Оркестъра на Класик ФМ радио в реална работна среда. Младите инструменталисти ще развиват своите ансамблови умения рамо до рамо с опитните си колеги от оркестъра, което ще им помогне в бъдещата професионална реализация. Заключителният концерт на конкурса и академията ще бъде под диригентството на проф. Григор Паликаров, а солисти са Веско Ешкенази и носителите на награди в трите възрастови групи.

 

Чешкият струнен квартет „Epoque“ 

 

гостува във фестивалната програма на 7 октомври. Създаден през 1999 г., съставът обединява музиканти с богат сценичен опит и интерес към различни жанрове, прекрачващи строгите рамки на класическата квартетна музика. Наред с творбите на Антонин Дворжак и Франц Ксавер Рихтер, ансамбълът ще представи на столичани виртуозни интерпретации на танго и джаз музика от Астор Пиацола, Владимир Козма, Джанго Райнхард и др. Концертът се реализира по повод Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз и в партньорство с Чешкия център и посолството на Чешката република у нас.

 

Двама млади музиканти с обещаваща международна кариера 

 

Британският пианист Джулиан Тревелиян

ще дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио на 18 октомври. Британският пианист Джулиан Тревелиян става известен от конкурса „Геза Анда“ в Цюрих през 2021 г., където завоюва втора награда и специалната награда на публиката. Цигуларят от български произход Максим Цеков израства и се обучава в Австрия. Той е победител в Международния конкурс за цигулари „Алберто Лиси“ през 2020 г. в Швейцария, който му дава възможност да свири на уникална цигулка от 1829 г., изработена от лютиера Жан Батист Вийом. Диригент на събитието ще бъде проф. Ивайло Кринчев.

Оркестърът на Класик ФМ радио ще има честта да си партнира със

 

забележителния американски музикант и носител на две награди „Грами“ Пинкас Цукерман 

 

на 28 октомври. Вече над 50 години Цукерман е сред най-търсените и многостранни артисти в света на класическата музика, изпълнител с блестяща кариера и огромна дискография от над 100 албума. Творби от Моцарт са включени в програмата, на която той ще бъде както солист, така и диригент – Увертюра „Сватбата на Фигаро“, Пети цигулков концерт и Симфония 40. На следващия ден – 29 октомври, цигуларят ще гостува за първи път в Пловдив със същата програма и оркестър в Дома на културата „Борис Христов“.

 

Цигуларят от български произход Максим Цеков Снимки „Кантус фирмус“

22-рото издание на Европейския музикален фестивал завършва на 8 ноември с музика на Йоханес Брамс. Забележителният пианист Людмил Ангелов ще представи интегрално изпълнение на двата Брамсови клавирни концерта в една вечер. Малко са пианистите в света, които притежават уменията и смелостта да осъществят подобна амбициозна задача. Събитието се реализира отново с Оркестъра на Класик ФМ радио и проф. Григор Паликаров на диригентския пулт.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.