Премиера | СОНЕТИ на Кирил Кадийски

На 2 ноември, сряда, в 19:00 ч. ви очакваме в Casa Libri на ул. „Цар Асен“ 64 в столицата за премиерата на СОНЕТИ от Кирил Кадийски!

Изданието ще бъде представено от проф. Валери Стефанов.

Алхимия или чисто злато“ – така поетът Георги Борисов е озаглавил словото си, посветено на „този умопомрачителен за любителите на тристишията и феноменален за съвременната ни поезия сборник със сонети“.

Ще чуем стихове в изпълнение на актьора Иван Бърнев, издателката Жаклин Вагенщайн и самия автор Кирил Кадийски.

Повече за книгата:

Всеизвестни са пристрастията към формата на Кирил Кадийски, най-умелия стихотворец и версификатор в съвременната ни поезия, чието кредо е стихът на Верлен „Във всичко музика най-вече”. Не бива да се учудваме, че сонетната форма, която по общо мнение представлява образец на европейското поетическо писане, най-добре подхожда на неговата афористична, философска нагласа. В тази традиционно закостеняла форма той влага ново съдържание, „налива ново вино във вехти мехове“. Хвърля мостове към традицията във формално отношение, а в съдържателно в сонетите му пулсират тревогите на човека от 21 век, по-всесилен и по-сам от всякога.

Може да се каже без преувеличение, че през последните години Кадийски се утвърждава като един от майсторите на този жанр в нашата поезия. А колкото до съвремието, особено важно е признанието на един събрат по перо, Георги Миланов, автор също така на модерни сонети: „За мен най-големият майстор на сонети в българската поезия е Кирил Кадийски”. След две книги, озаглавени „Сонети“ (1999, 2012), в които е събрал сътвореното през годините, сега той ни поднася тази трета, най-голяма по обем, пълна сбирка на своето сонетно творчество. Отделните стихотворения тук зазвучават в синергия и образуват органична цялост, която добива размаха на впечатляващо поетическо дело. Логично в тази книга се появява и сонетен венец – връх, към който не всеки автор на сонети е дръзвал да се изкачва. И не само в българската поезия.

Събитието във фейсбук:  https://www.facebook.com/events/787105915728826

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *