Пробиваеми ли са системите за сигурност на кредитните институции у нас

Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата. Млада двойка от Стара Загора е успяла да заблуди и изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 90 хиляди лева.

Този случай потвърждава колко са пробиваеми системите за проверка и сигурност на кредитните институции в България. Това обясни пред БНР Стефан Чолаков, който е определян за най-младия банков обирджия у нас. Едва на 20 години той успява да измами банка и да източи огромна сума пари. Предава се на органите на реда и излежава своето наказание. След това става консултант на големи финансови институции у нас.„Кредитирането по интернет и по телефона е сравнително ново. У нас е лесно да се сдобиеш с данните на голяма група хора, както и с техните снимки. След това може да злоупотребиш с тях. Софтуерът, който проверява биометричните данни от личните карти, не засича времето, в което е направена снимката, нито дали има някакъв монтаж“.

istock

Лесният достъп до личните данни на хората е основният проблем, категоричен е той.

 

„В Западна Европа хората получават личните си карти по пощата. Всичко е въпрос на системи, които трябва да подсигуряват сигурността на клиентите. Предпазването им става все по-трудно в днешния дигитален свят, защото институциите, от които зависи, не полагат усилия“.

Финансовият анализатор Иван Стойков също е категоричен, че трябва да бъдем внимателни на кого и защо даваме личните си данни.

„Ако те попаднат в ръцете на недоброжелатели, трябва да се проследи, доколкото е възможно, как това се е случило. Ако става въпрос за неправомерно изтеглен кредит, трябва да се посети съответната кредитна институция и да се направи справка на място“.

Във връзка с настоящата икономическа ситуация, той посъветва хората да намерят такова вложение за парите си, което да носи доходност, по-висока от инфлацията, но отказа да назове конкретна инвестиция.

„Някои хора ще предпочетат имотите, други – нещо различно. Практиката е доказала, че толкова висока доходност може да се постигне на капиталовите пазари. Тази област обаче не е много популярна за българския инвеститор“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *