Путин обяви военно положение в анексираните украински региони

Руският президент Владимир Путин въведе военно положение в анексираните в края на септември украински територии. Това стана чрез публикуван днес закон от руската президентска канцелария.

Военното положение е съпроводено с разширяване на правомощията на руската окупационна администрация. Присъединяването към Русия на Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка област не е признато от международната общност.

В обръщение към нацията Путин заяви, че на тези територии „преди присъединяването към Русия е имало режим на военно положение“.

„Сега трябва да формализираме този режим вече в рамките на руското законодателство. Затова подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири субекта на Руската федерация“, обясни руският президент и добави, че указът „незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията“.

„Държавната дума също е информирана за решението“, добави Путин. Руският лидер каза, че режимът в Киев отхвърля всякакви предложения за преговори.

„Конституционните закони за приемането на четири нови региона в Руската федерация влязоха в сила. Киевският режим, както знаете, отказа да признае волята и избора на хората, отхвърля всякакви предложения за преговори. Напротив, обстрелът продължава. Загиват невинни хора“, каза Путин.

Според него „неонацистите използват откровено терористични методи, извършват диверсии в животоподдържащи центрове и убиват представители на местната власт“.

Припомняйки взривяването на Кримския мост, Путин обяви, че руските специални служби са „осуетили терористични атаки в други региони на Русия, включително масово струпване на хора до транспортни и енергийни съоръжения“. „Искам да подчертая това по отношение на ядрените мощности“, отбеляза той.

Така обявеното днес (19 октомври) военно положение разширява правомощията на руската окупационна администрация. Според руското законодателство например компаниите могат да бъдат задължени да работят за военната икономика. Животът на хората може да бъде ограничаван и чрез налагане на полицейски час или забрана на събирания.

Президентът нарежда засилване на защитата на обществения ред и обществената сигурност, защитата на военните, важните държавни и специални обекти, обектите, осигуряващи жизнената дейност на населението, функционирането на транспорта, комуникациите и съобщенията, енергийните обекти, както и обектите, представляващи повишена опасност за живота и здравето на хората и за природната среда. Предвижда се временно преместване на жителите в безопасни райони със задължително осигуряване на стационарни или временни жилищни помещения за тези жители.

Законът предвижда установяване и прилагане на специален режим за влизане и излизане.

С указа се въвеждат и специални мерки на териториите на Република Крим, Краснодарския край, Белгородската, Брянската, Воронежката, Курската, Ростовската област и град Севастопол. Те предвиждат органи на изпълнителната власт да упражняват правомощия за провеждане на мобилизационни мерки в икономическата сфера, индивидуални мерки за териториална отбрана, мерки за гражданска защита, защита на населението и териториите, както и правомощието да прилага мерки за задоволяване нуждите на руските военни, други войски, военни формирования, органи и нуждите на населението.

Изправена пред настъпващите украински войски, проруската администрация започва да се изтегля от южния украински град Херсон, както и да евакуира цивилното население. „От днес всички правителствени структури в града, гражданската и военната администрация, всички министерства ще бъдат преместени на левия бряг на река Днепър“, заяви проруският ръководител на администрацията на Херсонска област Владимир Салдо пред руския телевизионен канал „Россия 24“. Киев обвини Русия, че се опитва да сплаши жителите на Херсон с евакуацията.

Град Херсон, в който някога са живели 280 000 души, се намира близо до анексирания от Москва Кримски полуостров и е първият голям украински град, окупиран от руските сили след началото на руската агресивна война на 24 февруари. Москва анексира територията в Южна Украйна в края на септември. От няколко седмици тя е обект на контраофанзива от страна на украинската армия, която успява да напредва все повече и повече. В Източна Украйна Москва също трябваше да се оттегли от териториите, които току-що беше анексирала.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.