Румен Радев: Партиите ще имат достатъчно време, ДБ бърза да тласне страната ни във войната

Вече ясно заявих, че ще предоставя на партиите достатъчно време, за да могат да обсъдят принципите и приоритетите, около които могат да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство. Очаквам да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на гражданите.

Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Прага, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът отбеляза, че е от изключително значение да има парламент.

Относно критиките към енергийния министър, Радев препрати темата към самия Росен Христов, посочвайки само: „Убеден съм, че енергийният министър може да каже много неща”.

Президентът коментира и позицията на „Демократичната България”, които заявиха, че първият законопроект, който ще внесат в 48-ото НС, ще е за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна и осъдиха решението му да не положи подписа си в декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза, „Демократична България” бърза да тласне страната ни във войната още преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст работиха за самите реформи и интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна.

Трудно за вярване е, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с откровени лъжи и манипулации. С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО. Ще работя срещу въвличане на България във войната, заяви Румен Радев.

На снимката: Румен Радев и Олаф Шолц

Президентът е в Чешката република, където представлява страната ни на неформална среща на Върха на ЕС. В Прага лидерите на ЕС обсъждаха належащи въпроси като инвазията на Русия в Украйна и енергийните и икономическите проблеми на блока ситуация.

Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети механизмите. Лидерите препоръчаха Комисията да предложи стъпки за овладяване на цените, така че да има реформа на европейския пазар на газ. Очакваме тези конкретни стъпки да бъдат обсъдени на следващ формат, заяви Румен Радев. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *