Сделките с имоти в повечето големи градове у нас тръгнаха надолу през лятото

Само около 20 града от 113, за които са налични данни, отбелязват ръст на сделките между юли и септември

Лекият бриз, който спря ръста на сделките с имоти у нас през второто тримесечие на тази година, се превръща в по-леден вятър, който започва да сковава имотния пазар още преди началото на зимата. Всички градове с над 1000 вписани сделки през третото тримесечие на тази година с изключение на Несебър отбелязват спад на годишна база, сочат данни на Агенцията по вписванията.

Тенденцията за забавяне на имотния пазар в страната ни е в унисон със случващото се на други пазари в Европа и света на фона на повишаването на лихвите от централните банки и произтичащото от това вдигане и на лихвените проценти по ипотечните кредити. Войната в Украйна, опасенията от забавяне на икономическия растеж и дори рецесия и затрудненията за строителните компании заради резките колебания в цените на строителните материали са други негативни фактори, които оказват влияние и върху жилищния пазар у нас.

В София между юли и септември са вписани 7402 сделки и те намаляват с 15,2% спрямо същия период на миналата година. Сделките в столицата са и доста по-малко спрямо второто тримесечие, когато достигнаха 9763. Вписаните сделки в най-големия град у нас отбелязват спад и за деветмесечието с 2,8% и достигат 24 433.

В Пловдив през третото тримесечие са изповядани 4200 сделки с имоти, което представлява спад с 10% на годишна база. Броят им намалява и спрямо предходното тримесечие, когато в града под тепетата бяха вписани 5079 сделки с имоти. Подобно на София и в Пловдив броят на сделките за деветмесечието (12 813) вече е със знак минус спрямо същия период на миналата година, като спадът достига 3 на сто.

Варна отчита най-малкото понижение на сделките сред четирите големи града у нас през третото тримесечие с 8,4%, като за периода в морската столица са изповядани 3921 сделки. И тук те се забавят спрямо второто тримесечие, когато бяха отчетени 4328 сделки с имоти. Заради добрата инерция от първото полугодие обаче Варна продължава да отчита ръст на сделките за деветмесечието с 8,8 на сто, като те достигат общо 11 720.

Другият голям морски град Бургас се представя малко по-слабо със спад на сделките от 14% на годишна база до 2164. Те намаляват и спрямо второто тримесечие, когато в града са били изповядани 2259 сделки. Бургас също успява за малко да запази ръста на сделките за деветмесечието с покачване от 1,9%, като за периода в морския град са вписани 6102 сделки с имоти.

Единственият светъл лъч в преобладаващо сивата картина при сделките през третото тримесечие е Несебър, където тенденцията за силен ръст от последните тримесечия се запазва, макар че и тук сега той е значително по-умерен. В местната служба по вписванията, където се изповядват и сделките с имоти в Слънчев бряг, са отчетени 3017 сделки, което е с 20,8% над нивото спрямо същия период на миналата година.

Картината със сделките по морето обаче не е еднородна. В Каварна например те намаляват с 16,3%, а в Поморие растат с 6,6 на сто, слаб ръст все още има и в Царево с 4,3 на сто, докато в Балчик сделките леко намаляват.

Нееднородно е представянето и на зимните курорти, където имотните пазари също се представяха силно в последните тримесечия. В Разлог, където се отразяват и сделките в Банско, е отчетен спад от 3,8%, а в Самоков, където се вписват и сделките в Боровец, спадът е с 1,9%. Изключение е Смолян, където се изповядват и сделките в Пампорово, като там ръстът достига 17,2 на сто. В Чепеларе също има минимален ръст от четири сделки спрямо същия период на миналата година.

Сред по-големите градове у нас само Благоевград отбелязва увеличаване на сделките с 1,7% спрямо третото тримесечие на миналата година. Всички останали обаче са оцветени в червено – в Русе спадът е с 3,2 на сто, а в Стара Загора с цели 20,9%. Във Велико Търново сделките намаляват с 15%, в Добрич – с 14,3%, а в Кюстендил – с 20,1%. Негативна е картината и в Плевен с понижение от 10 на сто, Пазарджик с 2,8%, Сливен с 14,1%, Шумен със 17,5% и Ямбол с 1,7%.

Само около една пета от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията отбелязват годишен ръст на сделките с имоти.

В цялата страна през третото тримесечие са вписани 62 459 сделки, като те намаляват със 7,2 на сто спрямо същия период на миналата година, когато са достигнали 67 328. От началото на годината у нас са изповядани 175 262 сделки, ръст с 1,4% спрямо същия период на 2021 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *