Село Марково настигна София по разрешения за строеж

С успехите на кмета Десислава Терзиева селото е финалист за LUXURY Property AWARDS 2022
Най-бързо развиващото се село по механичен прираст – Марково, което изкачи община Родопи на второ място по издадени разрешителни за строеж за 2021 г. след София град,

е финалист за XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022.
Церемонията ще се състои на 7 октомври 2022 г. в 5-звездния хотел Санкт Петербург в Пловдив, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Каква е тайната за успешно управление на малко населено място, за да стане привлекателно за стотици, дори хиляди нови жители?
Само за последните две години населението на пловдивското село Марково е нараснало с 1300 души, като според кмета Десислава Терзиева постоянно живеещите са вече над 5000 души, а много от тях не са и регистрирани. Официалната статистика посочва, че с постоянна регистрация са около 2700 души, а с настояща адресна регистрация – над 3300.
„С началото на пандемията и въвеждането на ограничителните мерки само за две седмици през кметството минаха около 900 души, за да се регистрират. Това спомогна много от хората да се регистрират реално там, където живеят“, допълва Терзиева, която е кмет от 2019 г., а от 2020 г. е избрана за зам.-председател на постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).
През годините кметът на Марково показа иновативни практики на управление с включване на обратна връзка от жителите на селото за работа върху проблемите им и казусите, които възникват в ежедневието им.
Разработени са и внедрени водещи практики по предоставяне на услуги за жителите на селото с насоченост и разбиране на проблемите им.
За благоустройството на селото са направени ремонти на детските площадки, на училището и на младежкия клуб, обновяване на инфраструктурата в селото, възстановяване на параклиса Свети Тодор. Над Марково, на връх Калоян, се извисява и 24 метров пилон с националния флаг, а светещият кръст е като ориентир за това къде е Марково.
Всичко това е създадено от хората от Марково, които работят в екип с кмета Терзиева. Тайната – общност с кауза!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *