Симеон Дянков: Трудно ще се създаде коалиция

/КРОСС/ Отново сме в режим, подобен на този от миналата година – трудно ще се създаде коалиция. Разликите са значителни, а и тези, които доскоро бяха на власт, сега искат да са в опозиция, за да покажат, че и другите партии не могат да управляват. Няма достатъчно други десни партии, които да са готови да работят с ГЕРБ. Единствената възможна, но все по-малко вероятна коалиция, е около тях. Mоже да се присъединят ДБ и ДПС, които също имат десни политики, т каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред NovaNews.

Според него ДБ и ГЕРБ са десни партии, но едва ли те ще намерят общ език сега. „Дясно правителство може да има след евентуални следващи избори. Дано, освен външнополитически, има и финансови и икономически разговори“, посочи той.

Относно медиаторството на Соломон Паси и Росен Плевнелиев в преговорите между партиите Дянков смята, че въпреки че са уважавани фигури, едва ли ще успеят да изгладят всички различия.

„За България е важно да заеме по-твърда външнополитическа позиция по повод конфликта в Украйна. Трябва много по-категорично да осъдим руската агресия и да подпомогнем с каквото можем Украйна. Тежката финансова и икономическа криза са далеч по-важни теми“, отбеляза още Дянков.

Според него първата крачка по пътя към разрешаване на финансовите проблеми е приемането на Бюджет 2023. „Една от основните грешки на тазгодишната план-сметка е да се каже, че ще има актуализация. Това никой финансов министър не бива да си го позволява в бъдеще. Сега имаме добър такъв, но трябва сериозно да се мисли за перата, които ще ограничат инфлацията. В момента тя идва главно от два сектора – енергетика и храни. Следователно всички социални мерки трябва да са фокусирани върху тях. Следва да има анализ къде и как да се помага на домакинствата, а не е на всички заедно. Така може да се намали общото перо субсидии и те да са фокусирани върху най-нуждаещите се. Така ще се намали инфлацията“, препоръча експертът.

По думите му дефицитът е над 11 млрд. Освен тях има и други разплащания, а близо 16 млрд. е общата дупка на финансиране с покриването на бивши дългове.

„Компенсациите не трябва да се увеличават като обхват, а да са по-фокусирани. Държавата вече трудно може да издържи това раздаване на пари. Нашият бюджет от тази гледна точка върви на все по-голям дефицит. За тази година се предвижда той да е над 4%, за 2023 – над 5. От много години не бяхме имали такъв. С кратки парламенти се дават повече пари, те са по-популистки“, подчерта Дянков.

Според него оттук нататък правителството има възможност да реши дали да следва политиката на кабинета „Петков“, или да съкрати списъка с нещата, които са обещавани, но не можем да си позволим.

„Лихвите с всеки изминал месец вървят нагоре. Ще вземаме заеми на 8%, което е голяма лихва. Не се показват лидери, които да кажат, че нямаме пари за всички тези разходи. Разговорът се води във външнополитически аспект. Средният човек обаче се интересува от финансовите теми. В момента сме в голяма криза, оставена на заден план от политиците“, казва още той.

Финансистът посочи, че за следващата година към пицата ще има допълнителни гарнитури. „Служебният кабинет няма да тръгне срещу политиките на социално раздаване, бъдещ редовен такъв също няма да го направи. Бюджет 2023 ще е над нашите възможности. Трябва дясно правителство с консервативна политика, за да избегнем безразборното харчене“, предупреди бившият финансов министър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *