Синелибри посреща писатели и кинотворци от цял свят

Кино-литературният фестивал продължава до края на октомври с внушителна поредица от специални събития и гости от световна величина. Предстои да посрещнем представителите на престижното международно жури в лицето на Оливие Бурдо, Аманда Стерс, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев в качеството му на председател.

 

Преди това обаче ще отбележим 100-годишния юбилей на една изключителна личност – големия български интелектуалец, киносценарист и писател Анжел Вагенщайн! Днес, навръх рождения му ден, в Дома на киното ще разговаряме с Димитър Стоянович и Божидар Манов и ще представим кадри от документална филмова поредица, посветена на Джеки. След официалната част ще бъде излъчен филмът „Звезди“ на режисьора Конрад Волф, копродукция на България и ГДР по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за „Златна палма“.  Според критиката „Звезди“ е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и трагедията на „малкия човек“ по време на война. Прожекцията днес е единствената възможност да видите тази покъртителна интимна драма на голям екран в обновено дигитализирано копие.  За почитателите на Анжел Вагенщайн има още два филма в програмата:  „Звезди в косите, сълзи в очите“ на режисьора Иван Ничев и „Гоя, или тежкият път на познанието“ на режисьора Конрад Волф.

 

Специалните събития с очарователната писателка и режисьорка Аманда Стерс – носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство, са предвидени за 18 и 19 октомври. На 18 октомври във Френския институт тя ще представи лично своя роман „Обещания“, издаден на български език в превод на Красимир Петров. Представянето ще бъде последвано от официална премиера на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от авторката. Главните роли в тази спираща дъха история, в която времето тече „по спирала“, са поверени на Пиерфранческо Фавино, Кели Райли и Жан Рено. На 19 октомври, отново във Френския институт, ще бъде излъчена духовитата комедия „Мадам“ в присъствието на Аманда, която е режисьор и автор на сценария, адаптиран за големия екран от Матю Робинс. Във филма участват Тони Колет, Роси де Палма и Харви Кайтел.

 

На 19 октомври от 18:00 ч. във Френския институт е дългоочакваната литературна среща с нашумелия френски писател Оливие Бурдо, автор на романа феномен „В очакване на Боджангълс“. Той ще представи лично новата си книга – „Флорида“, издадена у нас преди броени дни. А на 20 октомври в кино „Люмиер“ е официалната премиера на филма  „В очакване на Боджангълс“ на режисьора Режи Роансар в присъствието на писателя. В тази хипнотична, приковаваща вниманието мелодрама участват красивата Виржини Ефира и една от най-бляскавите звезди на френското кино – Ромен Дюри. Двете събития предвиждат свободен разговор с публиката и време за автографи!

В рамките на дискусионен панел на тема „Холокост и съвременност“ организаторите ще срещнат публиката с

талантливата Маги Перен, сценарист и режисьор на филма „Фалшификаторът“. В събитието на 22 октомври ще се включи и световноизвестният композитор от български произход Марио Григоров, автор на музиката. След дискусията в кино „Люмиер“ ще се състои премиерна прожекция на филма, който разказва действителната история на евреина Сиома Шьонхаус на фона на Втората световна война. Отново в рамките на дискусионния панел „Холокост и съвременност“ на 27 октомври в София ще гостува Жан-Филип Дагер, автор на пиесата „Сбогом, господин Хафман“.  Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното предвижда разговор за процеса на адаптиране на пиесата и прожекция на самия филм –  вълнуващ и проникновен разказ, който изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души. В ролите ще видим Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и др. На 23 октомври в кино „Одеон“, в рамките на дискусионния панел  „Холокост и съвременност“ и утвърдения вече дискусионен формат „Психоанализа и кино“, ще обсъдим драматичния романс „Изборът на Софи“. Дискусията ще бъде предшествана от специална прожекция на филма. Модератор на инициативата е д-р Светлозар Василев, психоаналитик, лектор в Нов български университет.

Напомняме, че предстои тържествената церемония по награждаване на лауреатите в международния конкурс за пълнометражен игрален филм и конкурса за документален филм. Тя ще се състои на 21 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК в присъствието на представители на авторитетното международно жури и официални лица. За елегантната статуетка в конкурса за игрален филм, базиран на литературна творба, се борят 10 филма, всеки от които блести със собствена светлина. В рамките на церемонията ще бъде обявен и победителят в състезанието за костюми. Непосредствено след връчването на отличията ще бъде излъчена премиерно психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Във филма участват Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и легендата Антъни Хопкинс!

На 21 октомври от 11:00 ч. в БТА ще се проведе официалната пресконференция с представителите на международното жури. Умоляваме журналистите, които желаят да присъстват на нея, да заявят участие предварително!

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *