Скопие: Сдружение „Ванчо Михайлов“ извършва противозаконна дейност

Комисията за превенция и защита от дискриминация на Северна Македония е установила дискриминация, основана на национален и етнически произход при създаването на сдружение „Ванчо Михайлов“ – Битоля, съобщи на пресконференция Весна Бендевска, член на Комисията.

КПЗД е констатирала и индиректна дискриминация, извършена от Министерството на правосъдието, „поради неизпълнение на законовите му задължения, което е позволило на Сдружението да извършва действия, противоречащи на закона“.

Комисията е пристъпила към разглеждане на случая въз основа на петиция, внесена от Съюза на борците – Битоля от народоосвободителната и антифашистката борба на Македония 1941-1945 г.

БГНЕС разполага с целия официален документ от 19 страници, разглеждащ казуса и информиращ за констатацията на Комисията, част от който публикува.

Както БГНЕС вчера алармира, Северна Македония предприема действия за осуетяване на работата на българските сдружения, част от които очевидно е и въпросната констатация на КПЗД.

Във вчерашния ден от Централния регистър на Северна Македония бе изпратено известие по повод заявлението за регистрация на нов български клуб с име „Цар Фердинанд“ – Богданци, с което те се задължават в срок от 30 дни „да получат одобрение от съответния орган за употреба на име на историческа и друга известна личност като име на сдружение и друг юридически обект, отнасящо се конкретно до името на Цар Фердинанд“.

„Ако не бъде получено подобно разрешение в установения срок, заявлението става невалидно“, заявиха от Централния регистър.

БГНЕС публикува факсимиле на получения документ.

За да бъде създадено обаче новото сдружение, случаят е аналогичен с този на наскоро създаденото сдружение „Цар Борис III” – със съгласието на някой от живите потомци. Това е предвидено в правната уредба. В случаят със сдружение „Цар Фердинанд“ такова съгласие е получено от съответните роднини.

Преди дни президентът на РСМ Стево Пендаровски отбеляза, че в съществуващия в РСМ Закон за сдруженията и фондациите има член, който може да преразгледа работата на съществуващите сдружения, „ако те подбуждат национална или религиозна омраза и нетърпимост“.

Президентът подчерта, че в случая с формирането на сдружения със спорни имена става дума за частта от българите, живеещи в Северна Македония.

„За четвърти път в последните няколко дни осъждам откриването на клубове с имена, които са част от най-тъмния период от историята на европейският континент- фашизма и будят негативни чувства в гражданите”, заяви от своя страна в интервю за ТВ 24 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод случилото се в Охрид откриване на клуб на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” и потвърдената от Централния регистър в страната информация, че в процес на разглеждане е заявлението за регистрация на нов български клуб с име „Цар Фердинанд“.

Ковачевски коментира, че Централният регистър на Северна Македония преглежда документацията и „поради очевидното намерение на гражданите да правят такива сдружения, които нарушават чувствата и отношенията със съседна държава”, в правителството е създаден орган, който да прецени дали определено име може или не може да се използва от сдружения и фондации. Той повтори тезата си, че „идеята за тези сдружения е да провокират и предизвикат напрежение сред гражданите първо в обществото в страната, а след това и извън държавата”.

Също вчера бе потрошен надписът на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, който се намира над входната врата в сградата, припомня още БГНЕС. Инцидентът стана минути след като в клуба имаше посещение на официални представители на ОССЕ в Европа. Клубът беше открит миналата седмица. При официалното откриване пред сградата беше организиран протест. Част от участниците скандираха обидни думи срещу България – татари, фашисти, цигани, срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца.

Само няколко дни след официалното откриване на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля пък входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. И при този инцидент властите в РСМ обвиниха България за случващото се около сдруженията, които са създадени и регистрирани от местни македонски граждани. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *