Туристическият бранш очаква силен зимен сезон

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА. Той напомня, че през зимния сезон в годините 2018/2019 г. около 1,600-1,650 млн. са били чуждестранните посетители от средата на декември до средата на април.

Експертът уточни, че това не са само туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната заради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това означава, че средно около 450 000-550 000 чужденци са пристигали месечно в страната през тези три месеца.

Драганов прогнозира, че за този зимен сезон се очаква България до голяма степен да се приближи до нивата на 2019 г., което означава да достигнем и надминем бройката 400 000 или общо над 1,2 милиона посещения за периода декември – 22 март.

Най-много гости тази зима в България се очакват от Румъния, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Великобритания се очаква посещенията да са над 23 000. Традиционен е интересът към зимната почивка в България и от страните от Централна Европа, скандинавските държави, Турция и Израел. Записванията за предстоящия сезон вървят много добре.

Цените за почивка с практикуване на ски спортове в България ще са на равнищата на тези в Андора, прогнозира Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той изтъкна, че България е предпочитана и заради ски училищата със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, смята специалистът. Основания за тази прогноза му дават очакванията цените на почивките тази зима да се задържат и заради компенсациите за бизнеса, а ръстът на заплатите и пенсиите да даде възможност на част от българите да отделят средства и за зимен отдих. Очакваме интензивен поток от страна на българските пътувания с цел туризъм, като около Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които около 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се очаква да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.