„Тя каза“ – филмът, който Харви Уайнстийн си пожела

„Историята звучи толкова добре, че искам да купя правата за филма“. Това казва продуцента Харви Уайнстийн, когато преди пет години във Variety изтича новина за предстоящия материал на две журналистки от The New York Times за извършените от него сексуални посегателства.

Филмът вече е факт. Той е адаптация на едноименната книга на репортерките Меган Туи и Джоди Кантор от 2019 г., която разказва за упоритата борба за разкриването на дългогодишните обвинения срещу продуцента Харви Уайнстийн.

Драматизацията беше показана премиерно на 60-ия Нюйоркски кинофестивал – пет години след началото на кампанията #MeToo.

Именно репортажите на New York Times и New Yorker за Уайнстийн послужиха като катализатор не само за драматичния крах на филмовия магнат, но и за бързото разрастване на движението #MeToo, което беше подето от активистката Тарана Бърк и обхвана Холивуд и много други индустрии.

Актрисите Кери Мълиган и Зоуи Казан са в ролите на репортерките на NYT Туи и Кантор, които помогнаха за разкриването на многобройните обвинения срещу продуцента.

На прожекцията присъстваха много жени, които се осмелиха да нарушат мълчанието си и разказаха своите истории, в това число и Ашли Джъд, съобщава AP. Във филма Джъд играе себе си.

Нейният разказ доведе до първия репортаж в New York Times. Нейната смелост окуражи много други жени да се отърсят от страховете си и да говорят за сексуалните посегателства на продуцента Харви Уайнстийн.

Не закъсняха коментарите за това, че премиерата на She Said е била на фестивал, който Уайнстийн някога е посещавал редовно. Юджийн Ернандес, изпълнителен директор на проявата, отбелязва: „това е стая, в която Харви Уайнстийн е бил преди“.

Режисираната от Мария Шрадер драма излиза на екран на 18 ноември. Филмът стана предмет на настоящия съдебен процес срещу низвергнатия филмов магнат. По време на предварителните изслушвания адвокатите на Харви Уайнстийн поискаха процесът да бъде отложен заради излизането на She Said с аргумента, че драмата може да повлияе на съдебните заседатели. Съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Лиса Ленч отхвърли искането.

Драмата She Said проследява възходите и паденията в упоритото разследване на Кантор и Туи, които се борят срещу стена от мълчание, издигана с десетилетия, множество споразумения за неразкриване на информация и войнствените отговори на самия Харви Уайнстийн.

„Сравнително малко хора споделиха информация с нас. Въздействието обаче беше голямо“, казва Кантор. „Надяваме се този филм да помогне на хората да си спомнят, че тези лични истории наистина могат да променят нещата“, добавя журналистката.

Актрисата Зоуи Казан споделя какво се е променило в Холивуд през изминалите пет години. На снимачната площадка вече има координатори на секс сцените и се говори по-открито за дисбаланса между половете. „Има обаче още толкова много промени, които трябва да бъдат направени“, казва тя. „Всеки, който чете заглавията от последните няколко месеца, би разбрал, че все още живеем в потиснически патриархат.“

Мел Гибсън може да даде показания по процеса срещу Харви Уайнстийн

Мел Гибсън може да даде показания за това какво е научил от една от обвинителките на Харви Уайнстийн,  реши съдия по делото за изнасилване и сексуално посегателство срещу бившия филмов магнат, съобщaва още Асошиейтед прес.
66-годишният актьор и режисьор беше един от многото свидетели, при това далеч най-известният, чиято самоличност беше разкрита във Върховния съд на Лос Анджелис. Съдията и адвокатите си бяха взели почивка от избора на съдебни заседатели за предложения относно това какви доказателства ще бъдат допуснати по време на процеса и кой може да свидетелства. Списъкът на свидетелите за процеса се държи в тайна.
Съдия Лиза Б. Ленч постанови, че Гибсън може да свидетелства в подкрепа на своята масажистка и приятелка, която ще бъде наричана Джон Доу № 3 по време на процеса. Уайнстийн е обвинен, че е извършил сексуално насилие чрез задържане на жената, което е едно от 11-те обвинения за изнасилване и сексуално посегателство в процеса срещу 70-годишния проддуцент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *