Хилядолетната история на ските

Ските имат изключително дълга история и са се използвали като метод за придвижване още преди построяването на египетските пирамиди.

Най-старите данни, че хората са използвали дървени ски за придвижване по сняг идват от скалните рисунки в китайския регион Синдзян. През 1993г. екип от археолози откриват, издълбани в скала, образи на четирима ловци, изобразени над стадо ибиси. На краката на ловците има предмети, които наподобяват ски. Учените изследват рисунките и установяват, че те са на възраст от около 10 000 години, а предметите на краката са първите предшественици на ските – дъски увити в кожа, които са позволявали да древните ловци да се придвижват през снега.

Много археолози обаче не приемат рисунките за първите сведения за ски, тъй като става въпрос по-скоро за снегоходки, отколкото за ски.

Най-старите скални рисунки, изобразяващи ските във вид, подобен на днешния – дълги и тънки, са открити в област Хордалан, Югозападна Норвегия. Според учени рисунката, която изобразява човешки образ, придвижващ се на две дълги ски, е на възраст от около 5000 години.

Мнозина приемат Скандинавието за родината на дългите ски.

В Норвегия, Швеция и Финландия от археолози са открити десетки дървени ски и скални рисунки, изобразяващи „скиори“ на възраст от над 3000 години. Една от най-важните находки е „Калвтрескскидан“.

През 1924г. група мъже разкопават поле близо до град Шелефтео, когато се натъкват на няколко заровени дървени предмета. Оказва се, че работниците са открили две ски с дължина 204 см и щека, а находката е предадена на Шведския горски институт.

Първоначалните анализи показват, че ските са на около 4000 години, а няколко десетилетия след това, с въглеродно датиране е установено, че предметите са създадени от бор преди около 5200 години. И до днес ските, кръстени „Калвтрескскидан“, са най-старият запазен чифт дълги ски откриван някога.

Те обаче не са най-старите ски, оцелели до днес.

40 години след откриването на „Калвтрескскидан“, през 1964г., екип от археолози извършват разкопки из блатата около Синдорското езеро в Република Коми, на около 1100 километра североизточно от Москва. Тогава те се натъкват на уникална находка – фрагмент обработена диска с издялкана еленска глава най-отпред. Руските учени установяват, че намереният предмет е част от ска, а резултатът от въглеродното датиране показва, че използваният материал е борово дърво от последната четвърт на шестото хилядолетие преди Христа. Така руската находка се превръща в най-старата ска откривана някога.

Тя е доста различни от днешната ни представа за ски – овални и сравнително къси, и са използвани за придвижване през дълбокия сняг в северните части на Русия. Археолозите смятат, че древният ловец, собственик на ските, е издялкал главата от елен с ритуална цел, за да е бърз като елен.

През следващите векове ските продължават да са разпространен начин за транспорт из Скандинавските държави до 18 век.  

Първите данни за ските като спорт са от 1767г., когато Норвежката армия започва да организира състезания по ски спускане и ски бягане. Три десетилетия по-късно в Телемарк започват да се организират и любителски състезания между местните.

Първото публично състезание по ски се провежда през 1843г. в Тромсо, Норвегия, а 18 години по-късно, отново в Норвегия, е създаден и първият ски клуб.

Алпийските държави бързо се влюбват в ските и те започват да придобиват популярност както за спорт, така и като метод на придвижване в армията.

Интересно е, че до началото на миналия век ски са се карали с една щека. Австрийският полковник Георг Билгери е първият, който започва да използва две щеки в края на 19ти век. В началото на 20ти век новият метод започва да доминира и до около 1910г. повечето скиори вече карат с две щеки.

През следващите години ските продължават да се развиват, а през 1924г. се създава Международната ски федерация и се провеждат първите зимни олимпийски игри.

Развитието на ски спорта продължава до днес, когато 135 милиона души по целия свят карат ски.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *