Богати чужденци нажежават пазара на луксозни имоти в Гърция

Пазарът на луксозни имоти в Гърция е нажежен, тъй като богати хора от цял свят искат да придобиват вили или дори имоти във вътрешността на градовете, включително с цел да инвестират в жилище за краткосрочно отдаване под наем, пишат гръцки медии.

Продажбите на луксозни имоти счупиха рекорди по време на пандемията от COVID-19 и превърнаха Гърция в един от най-нажежените пазари в света.

Подразделението на Sotheby’s International Realty в Гърция съобщи, че продажбите на имоти на хора с дълбоки джобове растат, но повишаването на цените изключва гърците от пазарите в собствената им страна, особено на острови като Миконос, Сирос и Лефкада.

Моконос е регистрирал най-високата продажна цена за имот в историята си, след като купувач, чието име не се съобщава, придобил второ жилище на острова за 23 млн. евро. Корфу обаче остава най-желаният гръцки остров за богатите чуждестранни купувачи на имоти.

Така наречената Атинска ривиера, където много обществени плажове бяха завзети от частни компании, и комплексът за 8 млрд. евро, който се строи на мястото на изоставеното международно летище „Еленикон“ също са сред предпочитаните от купувачите райони.

Следват островите Парос и Родос, които също са разглеждани от супербогаташите за първи или втори дом.

През юли гръцки медии съобщиха, че богати чужденци се интересуват от покупка на имоти и в Атина, включително в бастиона на анархистите „Екзархия“, където се строи спирка на метрото.

Явлението се разширява, като богати инвеститори се обръщат към платформи за краткосрочни наеми, където предлагат имотите си за 20 хил. евро на седмица или дори повече, за да възстановят инвестицията си в избрания имот, която често достига милиони.

Инвеститори и компании също купуват парцели на най-добрите локации, за да изграждат луксозни курортни комплекси, с което пазарът в Гърция става още по-ориентират към супербогаташите.

Те могат също така да се възползват от програмата „златна виза“, която им дава възможност да пребивават в страна от ЕС, ако купят имот на стойност най-малко 250 хил. евро.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *