Веселина Генова: Няма опасност банките у нас да се превърнат в брокери с повишаването на лихвите

Очаква се спад на цените на имотния пазар, но той няма да е толкова силен – това не е 2008 г., ситуацията тогава беше съвсем различна. Такава краткосрочна прогноза за перспективите пред пазара на недвижими имоти у нас направи Веселина Генова, управител на Амрита, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Генова неминуемото охлаждане на пазара на недвижими имоти по традиция ще започнe от САЩ – което вече се случва, ще се разпространи до Западна Европа и оттам ще се пренесе у нас. То обаче няма да е така драматично, както при предишната криза, смята тя.

„През 2008 г. банките се бяха позабравили“, отбеляза Генова, като добави, че дори и в момента някои от тях „се увличат“. Тя даде за пример порочна практика сред кредитните инспектори да се търсят по-високи оценки за имотите, така че кандидат-купувачите да могат да получат финансиране въпреки липсата на самоучастие. По нейни думи обаче купувачите не си дават сметка още колко пари ще са им нужни за довършителни дейности.

„Важно е да не се завишават оценките (на имотите)… Подобни практики изкривяват пазара“.

Генова посочи, че в началото на лятото налице са били първите признаци за спад в сделките спрямо първото тримесечие, което брокерите са отдали на желанието на хората да се възползват от ваканционния период след годините на мерки за овладяване на коронавирусната пандемия. С началото на есента обаче – иначе силен период на пазара, все по-гореща тема стават политиките на централните банки за увеличаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията. Според експерта рисковете за кредитополучателите са управляеми.

„Няма риск банките да се превърнат в брокери на недвижими имоти. Лихвите са на исторически ниски нива, дори да се повишат двойно – вноската ще се повиши значително, но покачването ще е плавно, няма да е толкова рязко“, смята Генова.

Генова даде примери и с други порочни практики на пазара, които водят до изкривяването му. Тя обясни за практиката брокери да обявяват значително по-висока площ на жилищата, които предлагат, включвайки мазето, общи части или просто закръглявайки размера. „Това е доста подвеждащо за банките, защото те виждат по-ниска оферта на цена за квадратен метър“, обясни гостът.

Според нея обаче повишаването на цените до момента е „нормално за пазара, щом го поема“.

„Цените се успокояват, чак връщане няма да има – разходите за изграждане на имоти скочиха много, строителите леко свалиха печалбите, за да могат да не отблъскват клиенти“.

Експертът добави, че все по-често продавачи искат клауза за инфлация в договорите, с които продават „на зелено“. Тя разказа, че има дори инвеститори, които са склонни да върнат капаро и да покрият неустойките, ако договорената цена е била по-ниска, след като се вземе предвид и инфлацията сега.

Повече по темата вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *