В премиерния спектакъл на ДТ – Габрово Микеланджело се изправя срещу Кардинал Ровера

На 28 октомври 2022 г. от 19:00 ч. предстои премиерата на „Войната на Микеланджело“ – най-новият спектакъл на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Режисьор и художник на спектакъла е Петринел Гочев, който е вдъхновен от пиесата на Анна Петрова „Сводът“.

Спектакълът е крачка във времето към Рененсансовия свят на гения Микеланджело Буонароти. Действието обхваща годините по работата му в изрисуването на тавана на Сикстинската капела – голям параклис в Апостолическия дворец в Рим.

Признание за таланта му или опит на съперниците му да го саботират с възлагането на тази поръчка? По-долу ли е изобразителното изкуство от скулптурата?

Сблъсъкът между Кардинал Ровера (Веселина Михалкова) и Микеланджело (Димо Сава Димов) отеква под свода на Сикстинската капела, докато ръката на гения го изменя в образи и багри всеки ден и година след година. За да остане през вековете в отговор на всички мнения и догадки.

 

* * *

Актрисата и драматург Анна Петрова пише своята пиеса „Сводът“ между 1998 и 2001 година, като се позовава на исторически и художествени текстове. През 2002 година Петринел Гочев поставя за първи път пиесата в Пазарджишкия театър. А днес се завръща към текста в нов прочит и гледна точка, обогатена от дистанцията на опита и годините. За ролята на кардинал Ровера специално гостува актрисата от Варненския театър Веселина Михалкова, която за пръв път участва в продукция на Габровския театър.* *

 

Преди 4 години, през 2018 година, Петринел Гочев отново работи с Анна Петрова на сцената на театъра за създаването на спектакъла „За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА“, отличен с награда за най-впечатляващ спектакъл и награда „Нови хоризонти“ за Надежда Петкова за ролите ѝ в спектакъла.

„Войната на Микеланджело“

по пиесата „Сводът“ от Анна Петрова

 

Режисьор и художник: Петринел Гочев

Музика: Студио „Елисей“

Художник на плаката: Гергана Змийчарова

 

Участват актьорите: Димо Сава Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Петко Койчев, Мартин Димов, Петър Рангелов, Ванина Попова, Надежда Петкова

 

С участието на Валентин Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *