Зарков слага край на политическото кадруване на главни прокурори

Имаме нужда от действащ парламент. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Крум Зарков.

Какво ще се случи, ще стане ясно още на първото заседание с политическите речи на лидерите.

Но пред 48-ото НС предстоят много задачи, по мнението му. Той оставя на парламента закона за КПКОНПИ, в който комисията ще разследва корупцията по висшите етажи на властта. Комисията ще е колегиален орган от 5 души и всеки председател ще се сменя на година. Един от членовете на комисията ще е от квотата на президента. Квоти в КПКОНПИ ще имат и други институции.

Зарков предлага да се проверяват делата, които не стигат до съда. Ще се инспектира отказът за образуване на дело. Само този отказ остава извън контрол, по думите на министъра.

Между евроатлантизма и съдебната реформа не зная кое ще надделее в съставянето на правителство. Така Зарков отговори на въпроса дали може да се сформира коалиция анти-Гешев. Но съдебна реформа трябва да се случи, според него.

Политиците кадруват главни прокурори, главните прокурори след това подкрепят политиците, според Зарков. Именно това той иска да промени, защото прокуратурата се превръщала в политическа власт.

България е готова и има право да влезе в Шенген, подчерта още Крум Зарков.

Въпросът в БСП не е „седни да седна“, каза той за проблемите в БСП. БСП е най-важната партия, изтъкна той и се обяви за промяна в столетницата. Проблемът на БСП е изборният резултат, смята Зарков.

Автор: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *