Зимният туризъм ще поскъпне у нас

Туристическите услуги през зимния сезон (в Смолянска област) се очаква да поскъпнат с още 20-30 процента, прогнозира на пресконференция днес Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори.

Според него повишението  е обяснимо, тъй като зимният туризъм е изключително зависим от цените на енергоносителите, а и хотелиерският и ресторантьорски бранш пряко изпитват последиците от инфлационната вълна.

Малките туристически обекти в планинския регион вече се запасяват, според Пампоров, с не толкова поскъпналите дърва и пелети.  Цените на хотелските услуги в областта за зимата засега не са ясно очертани, защото на този етап се правят резервации предимно за Коледа и Нова година, когато ваканционните пакети са по-скъпи от средните за сезона нива. Очакванията на хотелиерите са за повече резервации в последния момент, каквато тенденция се наблюдава напоследък.

Летният туристически сезон в област Смолян премина при средно ниво, с мудно стартиране в началото на летните месеци и повече туристи през август и септември, обобщава Пампоров.  Туристическите услуги в региона са поскъпнали средно с 20-30 процента през лятото, към които ще се прибави и очакваното повишение на цените през зимата.

istock
istock

След изключително силния летен сезон през 2021 г., когато възможностите за задгранични ваканционни пътувания бяха ограничени, хотелите и туристическия бранш в областта сега отчитат последиците от постковид периода, според данни на хотелиерския съюз. Плановете за зимния период са свързани и с метеорологичните прогнози, очаквайки достатъчно снежен период, уточняват хотелиери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *