Илияна Йотова: Партиите трябва да проявят разум и да работят за стабилно управление

/КРОСС/ Дни преди първото заседание на 48-ото Народно събрание въпросът за стабилно управление и решаване на важните въпроси на държавата остава без отговор. Пет дни преди първото заседание на новия парламент, формулата за стабилно управление е неясна.

В понеделник в парламента трябва да има среща, инициирана от БСП за обсъждане на непосредствените кризи.

Според вицепрезидента Илияна Йотова, партиите трябва да проявят разум и да работят за стабилно управление. Въпреки това подчерта, че в последните дни споровете между партиите са оставили усещането, че работят не за диалог, а за отиване на нови избори.

Труден може би ще бъде и изборът на нов председател на парламента. От ГЕРБ са готови с кандидатура, а от ПП са убедени, че няма да я подкрепят. От първата политическа сила обаче се надяват президентът Радев да даде време на париите за диалог.

Още преди 48-мия парламент да е заработил, партиите оставили впечатление, че съставянето на стабилно управление, не е приоритет, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Някак останах с впечатлението, че политическите партии които получиха парламентарно представителство мислят не толкова за следващото управление с редовен кабинет, а за следващите парламентарни избори“, смята тя.

И подчерта, че растящата инфлация, води до спешна нужда от редовен кабинет.

„Нека не бързаме да зачертаваме възможността за съставяне на ново редовно правителство, все още се надявам на разума на политическите сили. Нека да бъдем оптимисти, ще имаме конструиран парламент следващата седмица, надявам се и стабилно мнозинство“, призова Йотова.

Въпреки оптимизма на вицепрезидента, неизвестните остават много. От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че ще продължат опитите си за съставяне на правителство. И се надяват, президентът да даде повече време преди да бъде връчен мандата.

„Ние ще имаме своя кандидат и се надяваме да бъде избран. Все се надявам, че президентът ще остави малко време между конституирането на парламента и връчването на първия мандат. Конституцията дава такава възможност. За да може контактната група да влезе в разговор“, посочи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„Продължаваме промяната“ също коментираха възможностите за кабинет с първия мандат.

„От ГЕРБ трябва да намерят своето мнозинство в парламента, както го направиха в предишното Народно събрание. Припомням, че ГЕРБ беше в коалиция с ДПС, „Възраждане“ и благодарение на тази коалиция свалиха правителството и хвърлиха държавата в спиралата от изборите“, обясни Венко Сабрутев от ПП.

Той посочи, че от „Продължаваме промяната“ ще предложат зам.-председател на парламента, защото било редно председателят да бъде от най-голямата партия в Народното събрание.

Все още няма отговор от партиите дали ще приемат поканата на БСП за диалог, обявиха от левицата. Идеята им е политическите сили да намерят допирни точки за проблеми като цените на тока и парното, както и да решат как да изглежда бюджетът за следващата година.

„Очаквам да откликнат, ако са национално отговорни партии и ако ги е грижа за хората. От публични изявление чувам, че за някои това не са основните въпроси, за други че това може да се случи в парламента, но нямаме официални отговори от останали партии“, каза Ирена Анастасова.

От ГЕРБ вече са готови и кандидатура за председател на парламента, но името остава в тайна.

А от ПП отговориха – няма да подкрепят кандидатура на ГЕРБ. От левицата все още нямат решение. Останалите политически сили отказаха коментар.

Източник: Нова телевизия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *