Какви са наемите за студенти

Студентските общежития се предоставят на студентите, защото те няма къде да живеят и не могат да плащат квартира на свободен наем, който е 10-15 пъти по-висок от наемите в общежитията. Това обясни в интервю за БТА Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на висшите училища в България.

Тези наши колеги са принудени с някакви леки ремонти да пригодят стаите за живеене, за да може да спестят средства и да може да учат в университетите, добави той.Месечният наем в студентско общежитие е между 60 и 100 лв., но зависи към кой университет е то и в кой град на страната се намира. В този месечен наем са включени разходите за електроенергия, вода и парно отопление, съобщи Даниел Парушев.

Той даде пример, че „в София една стаичка под наем, за един човек, е с месечен наем от над 500-600 лв. и той е непосилен за много студенти“. Другият вариант за студентите, които не са на общежития, е да живеят няколко човека в един апартамент, като си поделят разходите за наема и за битовите сметки.
Има и студентски общежития, в които баните и тоалетните са общи на един етаж, а не са към съответните стаи, каза Даниел Парушев. Той уточни, че стандартната стая в общежитията е за двама студенти, а в някои университети, с недостиг на места, са и по трима студенти в стая. Има стаи в общежитията от 20-25 квадрата, в които живеят двама студенти и те имат самостоятелна баня и тоалетна към стаята.

И сега разговаряме с МОН и с Министерството на енергетиката да има компенсации за високите цени на електроенергията, които да се изплащат на студентите, живеещи в общежития. „Ще има компенсации, които ще бъдат за студентите още през следващия месец, но трябва да се отбележи, че тези компенсации са още за октомври, ноември и декември 2021 г. Една година по-късно студентите продължават да не получават компенсациите си електричество, но ще искаме такива средства и за предстоящите сметки през тази зима“, обяви Даниел Парушев.
През академичната 2022/2023 година интересът към студентските общежития изключително много се повиши – увеличението е с два пъти спрямо миналата година. Само в началото на тази учебна година – през септември, бяха подадени над 40 000 молби от студенти в цялата страна с искане да могат да живеят в студентските общежития. Но имаше второ и трето класиране за настаняване, и със сигурност тези молби вече са повече, каза още Парушев.

Той обясни, че това е напълно резонно и нормално, защото сега няма КОВИД вълна и тези студенти, които през миналите учебни години по време на пандемията оставаха в родните си градове и се обучаваха онлайн в университетите, сега са на присъствено обучение във висшите училища в съответните градове в страната.

Това поражда голямото търсене през тази година на студентските общежития, но няма как и инфлацията да не влияе, защото имотите – квартири и апартаменти, които се отдават под наем в големите градове са на много високи цени. Всичко това е повод студентите да искат да живеят в общежитие, заяви Парушев.

В България има 152 сгради на студентски общежития, като от тях 140 функционират, а другите общежития са в лошо състояние и са затворени, или нямат студенти, съобщи председателят на НПСС.
 

istock
istock

 

Той отбеляза, че студентски общежития има, но проблемът е в това, че някои от сградите са в изключително окаяно състояние, както и че някои общежития са в градове, в които няма толкова студенти.

Недостиг на места в студентските общежития има в София и в Пловдив, като трябва много бързо да се реши този проблем, защото не достигат свободни общежития в големите градове, каза Даниел Парушев.

По думите му в момента над 35 000 студенти са настанени в студентските общежития в цялата страна, но се очаква броят им да се увеличи след второто и третото класиране. През миналата година молбите за настаняване в студентските общежития са били 20 000, а сега са над 40 000

През миналата година, когато се подаваха молбите за настаняване в студентските общежития, те бяха 20 000, а сега вече молбите са над 40 000. Но през изминалите две години се учеше предимно онлайн заради пандемията от коронавируса, а сега се учи присъствено в университетите. Очаквам в общежитията през тази учебна година да бъдат настанени над 40 000 студенти, каза председателят на НПСС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *