Как да си дресираш котка

Пандемията доведе до увеличаване на броя на собствениците на домашни любимци, като логично котките и кучетата са на първо място по предпочитания. Въпреки че дори неопитните собственици очакват, че новото кученце ще се нуждае от обучение, хората рядко се замислят, че същото се отнася и за котенцата, споделя статия на „The Conversation“.

Но също като кучетата, котките се нуждаят от помощ, за да се приспособят да живеят заедно с нас. Простите форми на обучение могат да бъдат полезни за тяхното благосъстояние.

В сравнение с кучетата, котките имат различни исторически отношения с хората. Котките никога не са били селективно развъждани, за да се подобри способността им да си сътрудничат и да общуват с нас или да изпълняват работни роли като пастирство, лов или охрана.

Но изследванията показват, че те могат да разпознават и да реагират на нашите фини социални сигнали и да бъдат обучени да изпълняват задачи, подобни на тези при кучетата.

Котките обикновено се нуждаят от по-малко помощ от кучетата, за да овладеят обучението за тоалетна – обикновено е достатъчно да се осигури подходяща тоалетна.

Лорън Финка и Даниел Къмингс от благотворителната организация за защита на животните „Cats Protection“ твърдят, че има много възможни ползи за самата котка.

В приюта за ново настаняване например обучението може да бъде полезен инструмент за повишаване на изследователското поведение на котката, положителните реакции към хората и може би дори шансовете ѝ да бъде осиновена.

Вкъщи можем да използваме прости техники, за да помогнем на котките да се чувстват удобно в котешка количка, да свикнат с пътуванията с кола, както и да понасят да бъдат обгрижвани и да получават основни медицински прегледи и лечение. Подобно обучение може да помогне на котките да се справят по-добре с посещенията при ветеринар.

Какво работи

Котките не се раждат с вроден афинитет към хората и трябва да бъдат изложени на нежно и топло общуване от двуседмична възраст, за да могат да научат, че сме приятели, а не врагове.

Има ограничени доказателства, че по-младите котки са по-внимателни към нашите социални сигнали, което би могло да означава, че те са по-податливи на обучение. С котенцата трябва да се играе и с помощта на котешки пръчици или играчки за въдици, за да се научат да не нападат ръцете или краката ни.

Наказанията, като например викане, грубо отношение или пръскане с вода, могат да предизвикат стрес и да влошат качеството на отношенията между стопанина и котката.

Винаги използвайте положително подкрепление (например лакомства и похвали). Това е не само най-ефективният начин за обучение на домашните любимци, но е и по-добър за тяхното благосъстояние.

Техниките, основани на възнаграждение, могат да бъдат отличен начин да научите котката да влиза сама в клетка или да седи спокойно, докато я третираме срещу бълхи. Някои много приятелски настроени котки, мотивирани от храната, могат да бъдат научени да дават пет, да седят или да се въртят.

Но котките често са по-малко мотивирани от кучетата да ни обръщат внимание или да правят това, което искаме, особено в ситуации, в които не се чувстват комфортно. Тези фактори могат да обяснят високия процент отпаднали котки в проучвания, които включват обучение на котки да обръщат внимание на човешките социални сигнали.

Важно е да се уверим, че котката се намира на място, където се чувства добре, преди да предприемете каквото и да е обучение с нея. Винаги се уверете, че котката има възможност да си тръгне или да прекрати сесията, когато пожелае, и се опитайте да ѝ дадете почивка, ако изглежда, че се чувства неудобно.

Признаците, за които трябва да се следи, включват обръщане на главата настрани, облизване на носа, клатене на главата, вдигане на лапата, внезапни пристъпи на самообгрижване, изглед на прегърбена или напрегната котка, дърпане на опашката, завъртане или сплескване на ушите.

Ето как да научите котката си да влиза в клетка и да се настанява там в пет лесни стъпки:

1. Използвайте одеяло

Примамите котката върху одеялото с помощта на храна.

Възнаграждавайте котката за това, че е останала на одеялото, с още лакомства, галене или словесни похвали, в зависимост от това какво най-много харесва вашата котка. Хранете котката с лакомства на височината на носа, за да я насърчите да седне, след това я хранете с лакомства на височината на земята, за да я насърчите да приклекне и накрая да легне върху одеялото.

2. След това идва време за клетката

След като котката ви е овладяла първата стъпка, поставете одеялото на дъното на клетката със свален капак. Повторете същите стъпки за примамване и награждаване.

3. Пристъпвайте бавно

Когато котката ви щастливо си почива върху одеялото в клетката, поставете капака (без да закрепвате вратичката) и повторете процеса на примамване и награждаване.

4. Оставете котката да определя темпото

След като котката ви щастливо влезе и се настани вътре, поставете вратата, но в началото я оставете отворена, за да не се почувства внезапно затворена вътре.

Позволете ѝ да излиза, когато пожелае, и я насърчавайте да се върне обратно с лакомства. С малки движения започнете да затваряте леко вратата, след което я отваряйте отново, като всеки път давате на котката лакомство.

5. Финално

Работете за това котката да бъде в кошарата със затворена врата за по-дълги периоди от време, като всеки път добавяте по няколко допълнителни секунди. Продължавайте да възнаграждавате котката, като подавате лакомства през страните или вратата, като постепенно увеличавате времето между всяко подаване на лакомство.

Всяка тренировъчна сесия не трябва да трае повече от няколко минути, като някои котки могат да предпочетат само една сесия на ден. Може да са необходими много сеанси и много дни или седмици, преди да бъде завършен този последен етап. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *