Летящият автомобил със сгъваеми перки на гиганта XPeng

Компанията XPeng представи обновената си разработка за летяща кола по време на изложението Tech Day 2022 в Китай. Автомобилният гигант постави акцент върху шестото поколение eVTOL, с което бе осъществен първи реален полет, съобщи Electrek.

XPeng е китайски производител на електромобили, основан през 2014 г. в Гуанчжоу и се състои от XPeng Motors и XPeng AeroHT. Освен с производство на електромобили и електрически транспортни средства с вертикално излитане и кацане (eVTOL), XPeng разработва и собствени софтуери и продукти за зареждане, както и роботизирана техника.

Сега летящата кола е на крачка от пълно автоматизиране на управлението. XNGP обединява всички сценарии на съществуващите ADAS възможности на производителя на автомобили (магистрала, град, паркинг) в една холистична система, която няма да изисква прецизни карти в бъдеще, което всъщност ще я направи достъпна за всяко място.

Най-новата версия, наречена AeroHT, обаче може да се движи както на пътя, така и във въздуха. Компанията също така каза, че цялостната сложност на дизайна на системата eVTOL е намалена, за да осигури по-голяма безопасност и надеждност по време на полети.

XPeng обясни, че режимът на шофиране е сравним с всеки конвенционален автомобил по отношение на функционалност и размери.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *