Ловешкият театър гостува в Сатирата

Емблематичната за българската драматургия пиеса „Службогонци“, под режисурата на Николай Урумов, представи Драматичният театър в Ловеч на сцената на Сатиричния театър в столицата на 19 октомври от 19,30 ч. Наскоро трупата представи спектакъла на 25-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Дни на комедията“ в Куманово, Северна Македония, където бе посрещнат с голям успех, научи ДУМА от Маргарита Капитанска, пиар на Ловешкия театър.
Макар написана преди 120 години, „Службогонци“ на Иван Вазов е актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията.
„Службогонци“ е и едно от най-новите заглавия в репертоара на ДТ – Ловеч. Режисурата е на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Урумов се превъплъщава и в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на Ловешкия театър – Аделина Петрова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Марина Георгиева, Нина Суванджиева, Петър Стойчев и Явор Костов-Яша, вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса. В спектакъла специално участие заемат гост-артистите Йордан Петков-Дуньо от Народния театър и Мариян Стефанов от ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен. По сценографията и костюмите работи Кирил Наумов. Музиката е на Иван Стоянов, автор на плаката е Драгомир Димчев.
Историята на спектакъла ни представя един министър и няколко души, желаещи да станат чиновници и да бъдат назначени на държавна служба, независимо от длъжността, която ще изпълняват. Образите на героите са смешни, но разкриват една уродлива част от човешката същност, в чието лице се оглеждат алчността и глупостта.
След премиерните изигравания през юли тази година, посрещнати с голям успех от публиката в Ловеч и още няколко града в страната, „Службогонци“ получава покана да участва на 25-ото юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Дни на комедията“ в Куманово, Северна Македония, в началото на октомври. Предложението идва след гостуване на Кумановския театър на ловешката театрална сцена през юни със спектакъла „Драма изгубена во времето“ под режисурата на Владлен Александров.
Добрите отношения между двата културни института се развиват още от 2019 г., когато Биляна Петрова се свързва с изпълнителния директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Сашко Насев по повод спектакъла „Илинден“ от афиша на Ловешкия театър, на който тя е режисьорка.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *