Милена Милотинова: ЕС каза на РСМ да спазва поетите ангажименти

РС Македония няма друг път освен европейския, но това може да стане само при изпълнение на ангажиментите към България.

Брюксел ясно каза на Скопие, че трябва да изпълнява Договора от 2017 г., да намали езика на омразата и да включи българите в Конституцията.

След приемането на Френското предложение властите в РСМ се успокоиха. Те решиха, че голямата работа по стартирането на преговорите за членство в Европейския съюз е свършила, а в действителност тя тепърва започва.

Това заяви в интервю за БГНЕС водещата на предаването „Брюксел 1“ по национална телевизия „Bulgaria ON AIR“ Милена Милотинова.

С нея разговаряме за посланията, които Европейската комисия отправи към РСМ в годишния доклад за напредъка на западнобалканската страна по пътя ѝ към започването на преговори за пълноправно членство в Европа.

Първото и най-важно послание, което Брюксел изпрати на Скопие и което засяга двустранните българо-македонски отношения, е, че трябва да спазва Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.

„Договорът е залегнал в Преговорната рамка за стартиране на преговори на РСМ с ЕС“, каза Милотинова. Според нея това е едно от важните послания предвид политическите изказвания по отношения на Договора, включително от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която се заканва да го денонсира, ако дойде на власт.

Второто послание е намаляване на езика на омразата. Най-пострадали от него през последните месеци са българските клубове в Битоля и Охрид „Иван Михайлов“ и „Цар Борис Трети“.

„Посегателствата срещу тях са свидетелство, че в РСМ няма и не е създадена атмосфера, която да предпазва от подобни действия на омраза. При откриването на клуба в Охрид имаше събрали се хора, които скандираха „фашисти“, „татари“ и други обидни епитети. По време на мача между двата национални отбора, провел се на 26 септември, беше освиркан българският химн“, заяви Милотинова.

Самите власти в Скопие със своите действия нагнетяват обстановката.

„Всяко едно изказване от страна на високопоставени лица в РСМ по отношение на България трябва да бъде отговорно и балансирано, така че да не създава някакви съмнения и недоумения в македонското общество. Самият факт, че Ламбе Алабаковски, който подпали клуба в Битоля, беше наказан с условна присъда, показва, че тези посегателства не намират по-сериозни наказания, не се срещат с цялата строгост на закона“, заяви журналистката и добави, че именно поради тази причина е станал възможен и инцидентът, при който по-рано тази седмица беше унищожена табелата на Българския клуб в Охрид. „Това са серия от инциденти през последните месеци, но има доста такива и от миналата и по-миналата година, но не ги изброяваме, защото редицата може да бъде много дълга“, каза Милена Милотинова.

Третото послание, което бе отправено от Брюксел към Скопие, е недвусмислено и е свързано с конституционните промени, а именно включването на българите в Основния закон на РСМ. Само след неговото изпълнение могат да стартират преговорите.

„Вписването на българите в Конституцията беше извадено пред скоби във Френското предложение и Преговорната рамка за стартиране на преговори. Изпълнението му е под въпрос, защото управляващите нямат достатъчно гласове, а опозицията настоява, че няма да го подкрепи. Тя дори събираше нотариално заверени декларации, че техните депутати няма да подкрепят включването на българите в Конституцията, което е ключово изискване не на България, а на ЕС“, отбеляза водещата на „Брюксел 1“.

Милена Милотинова припомни последното интервю на посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин преди нейното отпътуване за родината, в което тя споделя колко трудно е било на Париж да намери баланса във Френското предложение.

„Фактът, че това условие е залегнало в Преговорната рамка, означава, че Европа ще следи много стриктно какви промени се извършват в РСМ. Ако трябва да обобщим с едно изречение, Брюксел каза на Скопие, че поетите ангажименти трябва да бъдат спазвани“, заяви телевизионната водеща.

Тя припомни, че пътят на България към ЕС също не е бил лесен. „Ние също трябваше да изпълним доста изисквания, но след като кандидатстваш в един клуб трябва да се съобразиш с неговите ценности и правила. Не може да се подписва нещо, което след това да не се изпълнява“, категорична е Милена Милотинова.

Според нея в РСМ има среди, които най-вероятно не искат тя да започне преговори за членство или ако го искат, по никакъв начин не го показват.

„Македонското общество има желание да се присъедини към ЕС. Смятам, че един ден то ще накара политиците да изпълняват тези ангажименти. РСМ няма друг път, освен еврочленството, което и България много иска и подкрепя, но това може да стане само по пътя на изпълнение на ангажиментите.

Милена Милотинова заяви, че след приемането на Френското предложение властите в Скопие са се успокоили.

„Те решиха, че голямата работа по стартирането на преговорите е свършила, а тя тепърва започва. Има много работа не само по конституционните промени, но и по всички въпроси, които са в Договора. Например учебниците. Това не е процес от днес за утре. Той трябва да стартира, за да завърши в срок. Учебниците са много важни, защото съдържат обидни квалификации, които възпитават младите хора в РСМ в една неприязън към България. Ето това е езикът на омразата, който върви институционално през учебниците. По тази причина е толкова важно неверните твърдения в тях да бъдат ревизирани. Надявам се, че в Скопие разбират това“, заяви пред БГНЕС водещата на предаването „Брюксел 1“ по национална телевизия „Bulgaria ON AIR“ Милена Милотинова. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *