Николай Малинов за ракетните удари в Украйна: Балансиран и справедлив отговор

Според него Москва се придържа към позицията, че въпросът все още може да бъде уреден в рамките на специална военна операция (СВО), която в момента се провежда на територията на Украйна, и следователно ракетни удари са нанесени само по военни обекти и инфраструктурата на Украйна. Въпреки, че след украинските провокации мнозина очакваха разширяване на зоната на бойните действия.

„Русия не създава конфликта, а просто не позволява той да се задълбочи до такава степен, че да обхване цяла Европа“.

Ударът на Кримския мост на 8 октомври и отговорът на Русия от вчера са най-основните, най – коментираните новини по целия свят. Темата за руския отговор на Киев, разбира се, не трябва да бъде разгледана само от гледна точка от взрива на Кримския мост. Имаше цяла поредица от терористични действия и събития, които украинската страна осъществи или с подкрепата, или с прякото участие на Запада. Това и убийството на Дария Дугина и с взрива на газопроводната система на Северен поток 1, и много други предотвратени терористични атаки.

Нито Русия, нито нейните съюзници са заинтересувани от развития на военни действия. Но Русия няма да се остави да бъде обидена. Тук трябва да се подчертае, че сегашната Руска федерация не е държавата, която познавахме преди осем години. Сега зад нея стоят две трети от човечеството. Този очевиден факт личи от резултатите на гласуването в ООН. През август само една трета от страните в ООН подкрепиха антируската резолюция за Украйна, въпреки че през март такива хора бяха 73%. Тоест ситуацията се променя.

Днес Русия демонстрира сила, използвала е само 15-20% от потенциала си. В същото време Москва не желае да доведе конфликта и отношенията със Запада до точката, от която няма връщане назад, което би довело до нов „план Маршал“ и унищожаване на Европа. Въпреки всички провокации, Руската федерация е отворена за диалог, което е стратегически правилна линия, която ще я доведе до успех.

Що се отнася до Запада, САЩ се нуждаят от тази война „до последния украинец“ и разпространението на този конфликт в цяла Европа, за да завладеят напълно този пазар и да установят контрол над териториите. И европейците сега са в слаба позиция: морално, технически и икономически – отбеляза още Малинов.

/КРОСС/