Основателят на Lidl и Kaufland е най-богатият германец

Основателят на Lidl Дитер Шварц измества наследниците на BMW Сузане Клатен и Щефан Куанд от върха на списъка с най-богатите германци. В актуалния си списък на 500-те най-богати хора в страната германското издание Manager Magazin оценява състоянието на 83-годишния германец на 36 млрд. евро. Според анализа основните акционери на BMW имат общо състояние от 33,3 млрд. евро и сега са едва на трето място.

Семейство Райман, което притежава дялове в няколко производителя на потребителски стоки, се изкачи на второ място сред най-богатите германци с 34 млрд. евро. През 2019 и 2020 г. те оглавяваха класацията на списанието.

Чрез JAB Holding семейството притежава дялове в марки като Calvin Klein и Gucci и в компанията за напитки Keurig Dr Pepper, която е собственик и на марки като Schweppes и 7 Up. Според списанието в десетката на най-богатите германци влизат още семейство Мерк (фармацевтика), семействата Албрехт и Хайстер (Aldi Süd), семейство Порше (акционери в Porsche и Volkswagen) и Андреас и Томас Щрунгман, инвеститори в Biontech.

Основателят на Lidl Шварц наскоро успя да увеличи значително продажбите в своите вериги супермаркети Lidl и Kaufland. Предприемачът е инвестирал и в други сектори, като например рециклиране или производство на храни и хартия.

BMW, както и цялата автомобилна индустрия, напоследък се бори с проблеми като липсата на материали и предизвикателствата, свързани с преминаването към алтернативни технологии за задвижване. Според Manager Magazin компанията все пак е изплатила на основните акционери Клатен и Куанд брутен дивидент в размер на 1,6 млрд. евро през 2021 г.

Повече от 200 милиардери в Германия

Според списанието активите на най-богатите германци са намалели с общо 7,6% през последните дванадесет месеца до 667,3 млрд. евро. „Това се дължи на многобройните кризи, предизвикани от последиците от руската инвазия в Украйна, нарушените вериги за доставки в резултат на пандемията от коронавируса, огромното увеличение на цените на електроенергията и суровините, повишаването на лихвените проценти и високата инфлация“, се казва в материала.

Списанието обаче подчертава, че богатите все още се представят добре в сравнение с цената на акциите на най-големите германски компании. Германският бенчмарк на 40-те най-големи листвани на борсата компании Dax се срина със 17% през същия период.

Веднъж годишно Manager Magazin оценява активите на най-значимите предприемачи и предприемачески семейства в страната. Според анализа в момента в Германия има 212 милиардери или семейства със съответните общи активи. През 2001 г. броят на милиардерите бе 69.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *