От България до Словакия: 6-те най-изгодни ски курорта

Инфлацията в Европа може да се окаже добра новина за зимния туризъм у нас. Температурите с всеки един ден вървят надолу и хиляди европейци разглеждат какви са възможностите за икономична ски ваканция. Колкото по-изгодно, толкова по-добре предвид галопиращите цени на тока, газа и всички стоки.

Миналогодишният зимен сезон у нас туроператорите отчетоха като успешен откъм ръст на туристи, но скъпите ток, газ и горива, увеличаването на цените на основните хранителни продукти, по-високите възнаграждения за труд и растящата инфлация стопиха печалбата.

Тази година разходите определено няма да са по-малко. Предвид това, че зимните спортове традиционно не са евтино хоби, Euronews предвидливо състави класация на 6-те най-добри ски курорта на континента по фактор икономия.

Кои са най-изгодните европейски ски курорти през 2022 г.?

На шесто място в класацията е най-старият ски курорт у нас – Боровец.

Повечето от пистите са широки, което ги прави подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори. Курортът е известен още със своите барове и заведения, в които може да се отбиете след ден в планината.

Средна цена за ски карта: 75 лв. (€37) дневна карта, 370 лв. (€182) карта за 6 дни (ценоразпис 2021-2022; по-късно тази година се очакват актуалните цени за сезона).

Писти: 58 км

След ските: Бира – 5 лв. (€2.50)

Град наблизо: София (на 49 км)

На пето място е Вогел, Словения.

Вогел гледа към красивото езеро Бохин, в националния парк Триглав. Има само 16 км ски маршрути, но отсъствието на залесен терен предлага повече места за изследване извън пистите.

С надморска височина до 1800 м, това е един от най-високо разположените курорти в страната. Обикновено снежната покривка е гарантирана до април.

Средна цена за ски карта: €35 дневна карта (£30) и карта за 6 дни – €153 (£129).

Писти: 16 км

След ските: Бира – €2.50

Град наблизо: Любляна (85 км)

Изгодна почивка може да си осигурите и в Грандвалира, Андора.

Разположена между Испания и Франция, Андора е малка страна. Територията й възлиза на по-малко от половината на тази на Берлин. Въпреки това, страната може да се похвали с три ски курорта.

С 210 км писти Грандвалира е най-голямата и предлага терени за скиори с различни умения.

Държавата има един от най-ниските данъци върху алкохола в Западна Европа, така че напитката ви след ски карането не би трябвало да навреди твърде много на вашите спестявания.

Средна цена за ски карта: €58 дневна карта и €310 за карта за шест дни

Писти: 210 км

След ските: Бира – €2.00

Град наблизо: Може да се отбиете със самолет до Андора. Градът е на 190 км от Тулуза и на 210 км от Барселона.

На трето място в класацията на Euronews е Яхорина, Босна и Херцеговина. Ако искате да карате ски като истински професионалист, отидете там. Курортът беше домакин на

Зимните олимпийски игри за жени в Сараево през 1984 г.

През 90-те години на миналия век остана затворен, тъй като регионът беше погълнат от конфликт, но след края на войната бележи значително възстановяване и ръст на притока на туристи.  Само за миналия сезон са изградени три нови лифта.

Средна цена за ски карта: €36 дневна карта и €166 за карта за 6 дни

Писти: 47 км

След ските: Бира – €2.50

Град наблизо: Сараево (53 км)

На крачка от званието най-изгодната европейска зимна дестинация за ски любители е Пояна Брашов в Румъния. Дълбоко в сърцето на Карпатските планини на Трансилвания, курортът е заобиколен от гъсти иглолистни гори и извисяващи се планински върхове. Ако ви омръзне да карате ски, винаги може да отскочите до замъка Бран – готическата крепост, вдъхновила “Дракула” на Брам Стокър.

Средна цена за ски карта: €30 дневна карта и €130 за 6 дни

Писти: 24.5 км

След ските: Бира – €1.60 – €2.50

Град наблизо: Букурещ (136 км)

Тази година призът най-евтина ски дестинация в Европа отива за Ясна, Словакия. Имате на разположение 50 км писти и интересни забележителности извън тях. В най-големия курорт в страната всеки ще намери по нещо според жаждата си за адреналин. Той е малко по-скъп от другите курорти в този списък, но е предпочитан от професионалистите.

Средна цена за ски карта: €49 за дневна карта (€59 за високия сезон), € 265 (€319 за високия сезон) за 6-дневна карта

Писти: 50 км

След ските: Бира – €1.60 – €2.00

Град наблизо: Попрад (68 км)
Снимки от Тук 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *