Подготвят платежните системи за въвеждане на еврото

Платежните и сетълмент системи в България продължават своето развитие, което има за цел, както въвеждане на съвременни технологични решения и гарантиране сигурността на платежния процес, така и подготовка за въвеждане на еврото в България. Това отчита Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление “Банково”, в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Важен проект, който стартира през миналата година и вече е в реална фаза, е за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите биват извършвани в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Близо 2/3 от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания, посочва Стоянова.

Крайният срок за миграция към новата платформа за незабавни плащания в левове е април 2023 г. Успешната реализация на тези проекти и широкото участие на банковата общност в тях са предпоставки за безпроблемна бъдеща миграция на всички клиентски плащания към плащания в евро, съобразно стандартите, приложими в еврозоната, категоричен е подуправителят на БНБ.В началото на тази година бе реализиран проектът за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). По този начин обработката на тези плащания премина от сетълмент, извършван в определен момент три пъти дневно към сетълмент през целия ден, в рамките на един час. Така, на практика клиентските преводи в левове вече изпълняват техническите и бизнес изисквания на стандартите за SEPA преводи, които се прилагат и за плащанията в еврозоната, допълва Нина Стоянова.

Българската народна банка, като регулатор и оператор на системния компонент TARGET2-BNB, оказва необходимото съдействие на “БОРИКА” АД в процеса на подготовка на оперираните от дружеството платежни системи за въвеждане на еврото и осигуряване на пълна достижимост за банките при изпълнение на SEPA клиентски плащания в евро през системата BISERA7-EUR, съобщава.

През октомври 2022 г. се проведе работна среща на подгрупа “Платежни системи и доставчици на платежни услуги”1, на която БНБ и “БОРИКА” АД разясниха въпроси, свързани с развитието на платежните системи в страната, в контекста на бъдещото въвеждане на еврото, уточнява подуправителят на БНБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *