Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС

/КРОСС/ „Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група. Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите“, заяви президентът Румен Радев. Срещата с ГЕРБ-СДС е с начален час 13 часа.

По думите му парламентът има да свърши много работа.

„Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание, парламентът потъна в скандали, което обезсили неговата дейност. Особено важно е да се направи всичко възможно да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети“, допълни Радев.

Дали е оптимист за съставянето на кабинет каза, че ще отговори след провеждането на консултациите и връчването на първия мандат. Окачестви кабинет на малцинството като трудна задача. Машинното гласуване изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини и допринесе за ограничаване на корпоративни и купения вот, смята Румен Радев.

По думите му, ако се върне хартиените бюлетини това означава драстично увеличаване на недействителния вот и многократно поправени не знаем точно как изборни книжа и протоколи.

Относно предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна Радев коментира, че това увеличава риска от въвличането на България във войната. Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност, поясни президентът.

Очерта няколко важни приоритети около бюджета за 2023 година – да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии, да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит и да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Според Радев е необходимо ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание.

Българската парламентарна политическа система върви към криза, като начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма – това в момента означава сформиране на комисии и разглеждане приоритетно на бюджета, каза още президентът.

Румен Радев участва днес в конференция „30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека“. Форумът се провежда под патронажа на държавния глава.

На конференцията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за участие във форума в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Конференцията се организира по повод 30 години от членството на Република България в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *