Реплика на римска лодка „Danuvina Alacris“ пристига в Свищов

/КРОСС/ Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО „Дунав“) изпълнява проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ (Жив Дунавски лимес), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Останалите български партньори по проекта са Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.

В рамките на проекта се организира свързващ круиз на реплика на римска лодка тип лусория по река Дунав, който започна в средата на месец юли от Инголщадт, Германия, и ще достигне до Сачидава, Румъния. Цел на круиза е свързване на Дунавския лимес и подкрепа за културно-историческия туризъм в региона. Лусорията започна своето 2 500-километрово приключение на 16 юли тази година. Емблематичното първо потапяне във водата се извърши в Инголщат, Германия. От там, заедно с „римските“ си гребци, стартира своето дълго пътешествие към Черно море, съобщи „Труд бг“.

По пътя си корабът пресече и продължава да пресича многобройни спирки в Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия, а на 30 септември стигна и до бреговете на България. Единственият българин в това най-мащабно за 2022 г. приключение по лимеса на река Дунав е основателят на римския реанактмънт в нашата страна проф. д-р Стоян Проданов, почетен председател на Съвет по туризъм – Свищов и ръководител на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“.

На 8 октомври, в късните следобедни часове, се очаква Danuvina Alacris да пристигне на пристанището в Свищов, където всички желаещи могат да станат част от международния круиз #connectingcruise2022 като се потопят в атмосферата на Римските времена отблизо.

Снимка: личен архив проф.Проданов и АДО „Дунав“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *