Румен Гечев: Няма драма в БСП

Няма драми в БСП днес. Вчера след обяд имаше драма. БСП е единствената партия в България, в която лидерът се избира в пряк избор, заяви членът на националния съвет на БСП Румен Гечев в студиото на БНТ.

Според него е странно човек, който е изключен от БСП да бъде в националния съвет и да взема решения, така той коментира казуса с отстранените от участие в заседанието на Националния съвет на БСП Кирил Добрев и Калоян Паргов. Той заяви, че в БСП има Контролна комисия, която е взела съответните решения и смята, че няма основание за намеса на прокуратурата.Той заяви, че на насрочения на 11 и 12 февруари догодина конгрес на партията „ще бъдат дискутирани всички проблеми и ще бъдат взети решения“. Гечев припомни, че мандатът на председателя Корнелия Нинова е 4 години и този мандат може да бъде променен на следващиа конгрес, както и да бъде променен механизма за избор на лидера.

Според него най-голям шанс има за създаване на правителство, което да е отдалечено по някакъв начин от партиите, които са в парламента. Съставянето на правителство е изключително важно в този момент за България, предвид необходимостта да се приеме бюджетът за 2023 година.

По думите му срещи на контактната група на ГЕРБ реално не се провеждат. „ГЕРБ е в изолация. Следващият мандат ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“, но те не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС“, заяви Румен Гечев. Съвсем ясно е, че шансът е с третата партия от парламента, отбеляза той. Той споделя мнението, че има голяма вероятност мандатът да бъде връчен на партията на Стефан Янев, но ако бъде връчен на БСП – те съответно ще направят опит за съставяне на правителство.

По въпроса за забавянето на доставката на закупените от САЩ самолети F-16 блок 70, той заяви, че пазарната логика изисква американската страна да върне парите или да предостави самолети до идването на поръчаните изтребители.

Той повтори позицията на БСП, че България не трябва да се намесва във войната в Украйна и не трябва да изпраща оръжия там. Според него проблемът не е между Русия и Украйна. Той каза, че в Украйна се водят военни действия, „но там противостоят различни субекти“.

Накрая той завърши с това, че България няма интерес да я управляват служебни правителства. Според него трябва да се провери дали няма проблем с конституцията, ако държавата ни се управлява с години със служебни правителства. Той подчерта, че отговорността на президентската институция в настоящата ситуация е огромна – особено на кого ще бъде връчен третия мандат за съставяне на правителство.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *