Румен Радев: Ако Европа солидарно не овладее ръста на цените, енергийната криза ще се превърне в социална и политическа

/КРОСС/ Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия. Това посочи президентът Румен Радев пред журналисти след участие в неформалното заседание на Европейския съвет в Прага.

По думите на държавния глава, когато се говори за санкции, налагани от ЕС, е необходим всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че те да не увреждат необратимо европейската икономика. „Когато говорим за санкции, трябва да е ясно, че няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България“, подчерта още президентът и допълни, че при подготовката за настоящия Европейски съвет страната ни успешно е предотвратила включването на ядрената енергетика в този санкционен пакет. По отношение на въпроса за определяне на таван на цените на природния газ, президентът посочи, че е налице желание за справяне с ценовата криза, но все още се обсъждат конкретни механизми и стъпки.

„Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество, или корист, дължат отговори на българите чии интереси обслужват“, заяви президентът в отговор на въпрос за критиките на „Демократична България“, че не се е присъединил към декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. „С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега би означавало война между НАТО и Русия“, подчерта Румен Радев. „Ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това“, посочи още президентът. По думите на държавния глава е изумително, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната още преди да бъде свикан парламентът. „Трудно за вярване е, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи манипулации“, посочи още президентът.

Румен Радев очаква партиите в новоизбраното Народно събрание да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. Във връзка с конституционната процедура за съставяне на правителство президентът отново заяви, че ще предостави достатъчно време на партиите да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство. „Изключително важно е да имаме парламент, защото българският конституционен модел на властта се основава именно върху Народното събрание“, допълни Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *