Световен ден на кафето

Някои го предпочитат горещо, а други – ледено

8 любопитни факта за любимата ободряваща напитка в 8-мия Световен ден на кафето

1 октомври 2022 г., София – На 1 октомври традиционно се отбелязва Световния ден на кафето. В този ден се признават усилията на милиони хора по целия свят от производители, фермери, технолози, собственици на кафенета и други, които полагат ежедневни усилия, за да създадат и сервират кафето в подходяща за консумация форма. За първи път празникът се чества през 2015 г. в Милано, след като денят е избран от Международната организация за кафето.

В осмия поред Световен ден на кафето, споделяме няколко интересни факта, които да обогатят насладата от празничната чаша ободряваща напитка.

  1. За първи път ободряващия ефект на кафето „откриват“ етиопските кози

Легендата за откриването на ободряващите свойства на кафето разказва, че през 800 г. сл. Хр. етиопски козари забелязали че козите им започват да „танцуват“, след като ядат плодовете на кафеното растение. След това започнали опитите за различното му приготвяне и консумация и от хората.

  1. Много вариации върху два основни вида

Кафето е част от растителното семейство Брошови (Rubiaceae), което обединява повече от 40 растителни вида. Основните 2 кафеени вида, които са най-разпространени, с най-голямо икономическо значение и които са в основата на почти всяко кафе, са Арабика и Робуста. Арабика заема ¾ от световното производство на кафе, а Робуста – ¼. И двата вида имат своя характерен вкус и ползи.

  1. Едно от най-скъпите кафета в света се добива от екскременти на екзотично животно

Един от най-ценените сортове кафе идва от изпражненията на азиатска палмова цивета – хищен бозайник, подобен на енот. Животинчето яде кафеени плодове, но не е в състояние да ги смели напълно. След като бъдат погълнати, те прекарват около ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла и с непроменена форма. Полученото кафе – Копи Лувак, струва средно 1000 евро за килограм.

  1. Тази година цената на кафето е с 13-годишен връх в световен мащаб

Cвeтoвнитe peзepви нa ĸaфe дocтигaт дo нaй-ниcĸoтo си ниво от повече от двe дeceтилeтия. На фона на намаляващата реколка и високите разходи, доставките спадат. Климатът миналата година беше неблагоприятен в най-големия световен производител на кафе – Бразилия, където гoлямa чacт oт peĸoлтaтa бeшe cъcипaнa зapaди cтyдeнoтo вpeмe. По-рано тази година Бpaзилия пpeтъpпя и нeвиждaнa cyшa и cлaни в ĸлючoви нacaждeния.  Haмaлявaщитe peзepви щe продължават да държат цeнитe нa ĸaфeтo на peĸopдно високи нивa.

  1. Избраното от българите готово за консумация кафе за 2022 г. е айс кафе

Тази година най-голямата световна награда за иновации в продукти и услуги, гласувана от потребителите – „Продукт на годината“ 2022 г. в категория „Кафе напитки“, бе присъдена от българските потребители на линията айс кафета ENERGY COFFEE. Те са готово за консумация кафе, което съдържа ултра пастьоризирано мляко и истински екстракти от кафе, в удобни кенове от алуминий. Предлагат се на българския пазар в 7 различни вкуса – традиционните Капучино, Лате, Слим лате, и по-смелите Двойно еспресо, Кокос, Солен карамел и Ром-Орех.

  1. Кафето е катализатор и за технологичен прогрес

Първата в света уеб камера е създадена за удобство на група учени от екипа за компютърни науки в университета Кеймбридж през 1991 г. Тъй като работели на различни етажи, а кафемашината била поставена в главната компютърна лаборатория, често се случвало да отидат за кафе, но на място да установят, че е свършило. Затова поставили малка камера до кафемашината и разработили софтуер, който позволява на изследователите от целия департамент да следят снимките от камерата по вътрешната си компютърна мрежа.

  1. Оптимална е консумацията на до 5 чаши кафе дневно

Според проведени проучвания, здравите възрастни хора могат да консумират до 5 кафета на ден без вредни последици за нашето здраве. Разбира се, индивидуалната консумация зависи от спецификите на всеки човек и от вида кафе напитка, която консумира. Изчерпателно проучване наскоро определи безопасния дневен прием на кофеин за здрав възрастен до 400 мг на ден. Според Европейския орган за безопасност на храните, който е извършил изследването, това ниво на консумация на кофеин не представлява физиологични рискове, ако другите навици на живот на индивида (напр. хранене, пиене на алкохол, пушене, редовни упражнения) са в норма.

  1. Пътят на кафето може да продължи и след чашата

Светът пие по повече от 2 млрд. чаши кафе на ден, като ежегодно създава 6 млн. тона утайка от кафе. Утайката от ценното растение има множество ползи както в домакинството, така и на индустриално ниво. Освен че всеки може да натори цветята си с малко от нея, може да я използва и за козметични ползи. Все повече бизнеси търсят начини за повторната употреба на утайката за торове, а дори и за производство на био горива.