Търсенето на „златни визи“ и имоти в Гърция расте силно през 2022 г.

Програмата „Златна виза“ на Гърция е най-популярната в Европа, като привлича граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС), които срещу инвестиция от минимум 250 хил. евро получават разрешение за местожителство в страната. Сумата на инвестицията обаче предстои да бъде удвоена, пише изданието Greek Reporter.

Според публикувано неотдавна допитване на имотния портал Tranio Гърция привлича най-голямо търсене от чужденци, които са се интересували от европейски програми „златна виза“ през третото тримесечие на тази година.

Допитването показва, че търсенето на гръцката програма за гражданство срещу инвестиция е нараснало с 290% след повишаването на минимално изискваната инвестиция от 250 хил. на 500 хил. евро.

Португалия, Латвия, Испания и Черна гора са следващите в класацията страни, които имат най-голямо търсене на „златни визи“.

Програмата за гражданство срещу инвестиция позволява на чужденци да пребивават в европейски страни, които имат подобни програми, ако инвестират в тях и отговарят на определени условия.

Програмата предоставя петгодишно местожителство на инвеститорите и техните семейства, както и паспорт на страна членка на Европейския съюз.

Минималната необходима инвестиция в имот в Гърция беше повишена, след като премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че инвеститори разграбват гръцки имоти, особено в Атина, и изтласкват гърците от собствените им квартали заради повишаването на наемите.

Промените бяха обявени през септември, но все още не е потвърдена конкретна дата за влизамето им в сила. Най-вероятно е новите правила да бъдат задействани от началото на следващата година.

Търсенето на имоти в Гърция расте

По данни на Гръцката централна банка през второто тримесечие притокът на капитали от чужбина за придобиване на имоти в Гърция е достигнал 414,4 млн. евро, което е ръст с 67% спрямо същия период на миналата година.

Апартаменти в центъра на Атина, качествени имоти на Атинската ривиера и луксозни къщи в провинцията в популярни туристически райони привличат най-голям интерес от чуждестранните инвеститори.

През първото полугодие на тази година притокът на чуждестранен капитал в имоти в Гърция е нараснал с 61% на годишна база до 788 млн. евро спрямо 488 млн. евро през същия период на предходната година.

Според анализатори, ако настоящият темп се запази наред с традицията второто полугодие да е по-силно за инвестициите в имоти, почти сигурно е, че 2022 г. ще постави нов рекорд.

До момента рекордът се държи от 2019 г., когато вложените средства от чужденци в гръцки имоти достигнаха 1,45 млрд. евро. Тази година те вероятно ще възлязат на около 1,6 млрд.-1,7 млрд. евро.

Програмата „златна виза“ обаче предизвиква и критики, включително от ЕС, според който тя може да се използва за пране на пари и да помага на  хора с престъпно минало да крият доходите си и да бъдат възнаграждавани с паспорт.

През 2020 г. Кипър прекрати програмата си „златна виза“, след като беше разкрита корупция в процеса по издаването им. Оттогава правителството на островната страна отне гражданството на стотици чужденци, след като независим комитет установи „криминална и политическа“ вина.

Разследването на програмата разкри, че над половината от предоставените 6779 паспорта са били издадени незаконно.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *