Церемония по награждаване и прожекция на хитовия филм „Синът“ на Флориан Зелер

В навечерието на церемонията по награждаване на победителите в конкурсната програма на Синелибри 2022 Ви каним на пресконференция с участието на престижното международно жури.

В състава на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм тази година влизат: Аманда Стерс – популярна френска писателка, драматург, сценарист и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство; Марио Григоров – световноизвестен филмов композитор от български произход; Оливие Бурдо – френски писател, автор на феноменалния бестселър „В очакване на Боджангълс“ и на романа „Флорида“, и двата издадени на български език; Ясмин Пучи – италианска актриса от персийски произход, авторка на сценарии и късометражни филми на социална тематика. Председател на журито е уважаваният български кинорежисьор и сценарист Камен Калев.

Пресконференцията ще се състои на 21 октомври от 11:00 ч. в БТА. Празничната церемония по награждаване ще се състои на 21 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. В рамките на церемонията председателите на съответните журита ще връчат наградите на победителите в три конкурса: международния конкурс за пълнометражен игрален филм, конкурса за документален филм и състезанието за дизайн на костюми в съвременното българско кино. Журито в трите конкурсни секции може да видите тук.

Тази година в надпреварата за голямата награда за майсторска литературна адаптация участват 10 заглавия, обединени под знаковата латинска фраза Veni, vidi, vici: зрелищното антиутопично приключение „φ1.618“ на реж. Теодор Ушев, „Колибрито“ на реж. Франческа Аркибуджи, „Невинният“ на реж. Луи Гарел, „Осемте планини“ на Феликс ван Грьонинген и Шарлот Вандермерш, „Алени платна“ на реж. Пиетро Марчело, „Да живееш“ на реж. Оливър Херманус, „Петер фон Кант“ на реж. Франсоа Озон, „Мълчаливото момиче“ на реж. Колм Барейд, „Носталгия“ на реж. Марио Мартоне и индонезийската историческа драма „Преди, сега и после“ на реж. Камила Андини. Непосредствено след обявяване на тазгодишните отличия ще видим психологическата драма „Синът“ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „Златен лъв“. Във филма участват Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и легендата Антъни Хопкинс.

Кино-литературният фестивал продължава с пъстра палитра от събития до края на октомври. В паралелната програма на фестивала присъства мистериозната драма „Януари“ на режисьора Андрей М. Паунов. Копродукция на България, Люксембург и Португалия, филмът е адаптация по прочутата пиеса на Йордан Радичков. В изненадващо красива, стилизирана среда с декори и костюми от филма ще представим екипа на продукцията и ще разговаряме за предизвикателството да се адаптира известна българска пиеса на голям екран. Събитието със специалното участие на Самуел Финци, който изпълнява една от главните роли, ще се състои на 22 октомври в РЦСИ „Топлоцентрала“.

На 23 октомври отбелязваме 100 години от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. Венец на събитието ще бъде специалната прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз“ на реж. Виктор Флеминг. На 24 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се състои премиера на кинематографичното бижу „Преди, сега и после“, дело на индонезийската режисьорка Камила Андини. Нейните филми се фокусират върху социални теми, неравенствата между половете и проблемите на околната среда – проблеми, близки и до нашата действителност, върху които Български фонд за жените работи от години. След прожекцията на филма, отличен с множество награди, в т.ч. „Сребърна мечка“ на Берлинале за най-добра поддържаща роля и наградата на публиката от филмовия фестивал в Брюксел, ще анализираме кинотворбата съвместно с екипа на фондацията, очертавайки паралел с проблемите, пред които са изправени жените в България днес. На 24 октомври е предвидено още едно любопитно събитие. Младото дарование Гергана Гълъбова ще представи дебютния си сборник с разкази „Вода за гледане. Книга, написана така, че да ви разсмее, просълзи, да ви подтикне да съзирате, сякаш за първи път, ежедневните предмети, листата, себе си, водата за гледане. Представянето ще бъде последвано от прожекция на филма „Студио за обезкостяване“, базиран на едноименния разказ.

Умоляваме журналистите, които желаят да присъстват на пресконференцията, да заявят участие предварително.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *