Ще свършат ли парите в държавната хазна? Говори икономистът

Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и газ са временно решение, с което си купуваме време, но не решаваме проблема. Това заяви в студиото на „Събуди се” икономистът Кузман Илиев.

„Може би е по-добре, че все още не е започнало обсъждането на бюджета за следващата година. Защото, чисто политически това е въпрос на отговорност и когато се формира мнозинство, то трябва да поеме своите политики. От друга страна бюджетът, който продължава от миналата година, е по-консервативен. Той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дългосрочно. Не позволява България да задлъжнее. Не позволява да вземем дълг, с който да плащаме текущи разходи, а не инвестиции“, подчерта той, коментирайки Бюджет 2023 на фона на текущата политическа ситуация.

По думите му голямата опасност пред България е, че темповете, с които се случва задлъжняването, са неустойчиви. „В един момент инвеститорите и пазарите казват „вие май малко изпуснахте юздите и искаме от вас по-голяма доходност, за да ви финансираме”. Тоест разходите за финансиране на българската хазна нарастват с големи темпове. Може да се окаже в един момент да нямаме кеш, с който да изплащаме плащания към жизненоважни системи, лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от икономиката стават все по-големи”.

Според Илиев трябва баланс по отношение на харчовете в социалната сфера. „Не може да правиш обещания към невралгични социални групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил икономически как да ги подплатиш”.

„Подозирам, че когато започне дебатът в парламента за бюджета, че има механизъм за краткосрочна компенсация за цената на тока и газа. Това е практически неизбежно, защото разходите за енергоресурси изхвърчаха заради грешна енергийна политика на ЕС. Ние бяхме по-разумно, но сега ще трябва да подпомагаме солидарно други страни. Но ако не направим нещо системно, а именно да започнем да създаваме капацитет за производство на повече електроенергия, да си запазим въглищните централи, които поехме ангажимент да закрием, ако не започнем да работим за още един реактор в ядрената енергетика – тези компенсации са нещо моментно и палеативно. Те са възможни само, ако купуваш дълг. Реално купуваш време, а не решаваш проблема”, посочи той.

 standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *