13-годишното момиче, което ремонтира стара съветска техника

Мариам Бен Нахи не е тийнейджърка с обичайни за възрастта интереси. За разлика от повечето 13-годишни момичета, тя има страст към поправянето на стари телефони и компютри. След училище Мариам може да бъде видяна в семейната работилница в Тбилиси да свързва малки части, давайки нов живот на стара техника.

„Обичам да сменям батериите или да почиствам вентилаторите, да сменям пастата, която се използва за охлаждане на компютрите. Харесва ми колко съм концентрирана, когато свързвам малките парченца“, казва тя пред Scenes.

Интересът на Мариам към електрониката се заражда, когато е на 9 години. Нейният втори баща, Томас Бърнс, бивш холивудски оператор и самопровъзгласил се за „електронен маниак“, й помага да поправи компютъра на приятел. Цветните жици и лъскавите компоненти веднага привличат окото на Мариам и събуждат любопитството й за това, как работи машината.

С помощта на баща си момичето сменя хард диска на компютъра, а в желанието си да култивира и усъвършенства интереса на дъщеря си, Томас й предлага да поправят счупените джаджи на приятели и роднини.

Скоро за таланта на Мариам започва да се говори все повече, а с това и поръчките към нея да поправя счупена техника растат. Затова баща и дъщеря решават да създадат семеен бизнес.

През 2021 г. екипът вече е факт, а с името на фирмата – Mariam’s Computer Repair, не само се подчертава фактът, че жените могат да поправят разни неща, но е и „повод за гордост в семейство“, обяснява Томас.

Работилницата бързо се превръща в притегателен център за електроника от всички краища на грузинската столица. И доколкото новата техника е част от рутинната работа, то истинската страст на двамата е в спасяването и възстановяването на стара съветска електроника от битпазари.

„Пазарите за стара техника в Тбилиси са великолепни, няма нищо дигитално и можете да намерите истински скъпоценни камъни“, казва Томас.

Семейството има и канал в YouTube – Workshop Nations, където качва видеоклипове за ремонт на ретро електроника. Мариам и Томас го създават, не само заради страстта си към старата техника, но и като начин да насърчат културата на ремонт и реставрация.

13-годишното момиче споделя, че се възхищава на старата техника, на начина, по който е направена, и как е оцеляла до днес. И тъй като голяма част от съветската електроника е разглобена заради миниатюрните парчета злато, използвани за кондензатори и платки, Мариам и Томас имат мисията да спасят възможно най-много от нея.

Наред с това те гледат на съветската техника като на част от историята на страната, когато Съветският съюз е зад Желязната завеса. Семейството смята, че е тяхно задължение да запази тези чудеса да не бъдат изгубени във времето. Самата Мариам се надява, че техните онлайн видеоклипове ще повишат осведомеността относно електронните отпадъци и ще насърчат децата да поправят счупените устройства, а не да ги изхвърлят.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *