Високо признание за Илхан Кючюк – получава наградата „Пламъкът на свободата“

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк ще бъде отличен с награда за свобода, която ще му бъде връчена утре в румънската столица Букурещ.

В присъствието на видни дългогодишни либерали в Румъния българският евродепутат ще получи наградата „Пламъкът на свободата“ лично от президента на Института за свобода и демокрация Кристиан Дейвид.

Това е поредното високо признание за Илхан Кючюк, след като в началото на септември тази година, лидерът на либералите стана „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в Скопие, а само месец по-късно Украйна удостои Кючюк с почетна грамота, с която изразява благодарност за неговия принос в отстояването на принципите на международното право.

Институтът за свобода и демокрация е създаден с цел насърчаване и запазване на ценностите на свободата и демокрацията в Румъния. През годините награда за свобода са получавали важни личности като Мариус Опреа, румънски историк, президент на Центъра за разследване на комунистически престъпления, др. Хакима Ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Дину Замфиреску – румънски политик, бивш политически затворник по време на комунизма, арестуван за демократичните си виждания, репортер на BBC и правозащитник, Емил Константинеску, румънски политик, бивш президент на Румъния (1996-2000 г.), основател на движението „Граждански алианс“, както и германската Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Преди награждаването Илхан Кючюк предстои да проведе поредица от срещи на високо ниво и да вземе участие в Конференцията „Енергетика и сигурност в региона на Черно море“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *