Връщането към хартиената бюлетина може да има негативен ефект за ДБ и ПП

автор:Димитър Димитров

Промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване във всяка една секция възбуди партиите да се обвиняват взаимно в опити за кражба на гласове. През “флашката” или през “салфетките”.

Механизмът, по който се гласува – с хартия или с машини, наистина влияе на изборните резултати. Но не през кражба или някакви други машинации, а през активността.

Това показва сравнението на данните от последните избори.  Като анализът не включва секциите извън страната и тези с мобилна избирателна секция, защото в тях броят на гласувалите е по принцип близък до броя на избирателите в избирателния списък и “изкуствено” завишава числата, отразяващи участието в гласуването.

Защитниците на машините твърдят, че гласуването с устройства не представлява проблем за никого. Разликата между 35 и 50% гласували в секциите, в които има само машинен вот, и тези с хартиен (в секциите с под 300 избиратели и в момента се гласува само с хартиена бюлетина) обаче категорично оборва опорката за отсъствието на технологична бариера при гласуването с машина.

За  част от гражданите машините не са задължително, а принудително условие за участие. При много предпазлива оценка гласуването с “хартия за всеки” би повишило участието с между 200 и 250 хиляди гласоподаватели. Много вероятно е връщането на подобен сегмент гласоподаватели към участие да промени структурата на парламентарното представителство.

Ако вземем сегашната структура на парламента със седем формации, добавени гласове при хартиено гласуване е допустимо да очакват БСП. При това с най-значима тежест, тъй като разликата между 9,08 и 13,84%, без да е най-голяма е критична за социалистите заради ограничената при тях възможност за увеличаване на потока гласове от вота извън страната. Допълнителна добавка биха отчели и ДПС, и ГЕРБ, което ясно обяснява защо точно тези партии подкрепят връщането на хартиените бюлетини във всяка секция.

Дебело обаче трябва да се подчертае, че никой не краде гласове от никого.

В общата структура на гласовете може да се очаква негативен ефект за всички останали партии за всяка от тях в различна степен. Въпреки че числата изглеждат заплашително за коалицията “Демократична България”, много по-драматични биха били последствията за “Продължаваме промяната”.

Хартиена бюлетина за всеки няма да помогне на партията на Кирил Петков и Асен Василев да съхрани доминиращата позиция в евентуално парламентарно мнозинство.

Появата на нови, примерно 200 хиляди избиратели в сравнение с последното гласуване би добавило 6-8 мандата за ГЕРБ, 3-4 за ДПС и примерно толкова за БСП. Симетрично в същия размер биха се редуцирали парламентарните групи на останалите партии. Най-слабо би била засегната групата на “Възраждане”.

Параметрите на подобен сценарий в общи линии лежат в основата на истеричната гама от реакции на предложенията за промени в Изборния кодекс. Истерични симптоми се появяват след травматични преживявания, каквото без съмнение е прекратяването на мандата на последното редовно правителство. Любопитна е и реакцията – 100 предложения за промени в Изборния кодекс. Освен трите на БСП останалите са в жанра народно творчество.

В. „24 часа“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.