Вяра Емилова: Смесеното гласуване ще даде право на много повече български граждани да упражнят своя вот

“Днес ще бъде разгледан важният законопроект за смесеното гласуване. Това не е изцяло отричане на машинния вот, напротив. Машинният вот трябва да остане, но трябва да има и още една възможност за българските граждани, които имат все още имат страх от гласуването с машина.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Вяра Емилова в ефира на Nova News.

 В предаването “Твоят ден“ тя обясни защо това е важно: „При срещите ни с хората те казват, че заради машинния вот не излизат да гласуват. Ако има хартия, част от българските избиратели ще могат да упражнят своето законно право на глас. Виждаме колко е спаднала избирателната активност, а тогава органите стават недостатъчно легетимни“, посочи тя и отбеляза колко е спаднала активността при изцяло машинно гласуване. „Гласуването и на хартия, и на машина, ще даде правото на много повече български граждани да упражнят своя вот“, категорично заяви Вяра Емилова.

 „Притеснение за манипулиране на вота винаги има, такива имаше и когато вотът беше изцяло машинен“, смята Вяра Емилова и продължи: „Много е важно органите, които се занимават с честността на вота, с противодействието на купуването на гласове, да могат много добре да свършат своята работа. Много е важно и хората в изборните комисии да следят за честността на вота“, обясни тя.

 По думите ѝ трябва да гледаме и към европейските практики: „Само в три страни има машинен вот, това са Белгия, Франция и Естония. Държави с доста силно развита икономика и доста честен изборен процес, като Финландия, Германия, Нидерландия и Ирландия, са отхвърлили изцяло машинния начин на гласуване“, коментира социалистът.

 Вяра Емилова не може да приеме опитите, с които БСП се опитва да бъде вкарана в различни коалиции. „Вчера се видя една друга такава коалиция – за оръжията. Ние подкрепяме решенията, които са важни за българското общество“, заключи тя.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.