Гренландия – страната без пътища и магистрали

С площ от 2,166 млн. кв. км Гренландия е най-големият остров на нашата планета, обитаван от над 4500 години, стратегически разположен между Атлантическия и Северния ледовит океан.

„Зелената земя” се радва на залежи на петрол и природен газ, и изобилие от метали – уран, платина, волфрам, титан, никел и мед. Тук е най-големият национален парк в света. На острова има 50 селища, които практически са откъснати едно от друго. Тази огромна територия разполага със 150-километрова пътна мрежа, от които 90 км са с настилка. Само в столицата Нуук има светофари, но те са само два. За сметка на това Гренландия има 11 летища.

Източник: PIXABAY

Някои биха си помислили, че липсата на магистрали означава, че Гренландия е една изостанала страна. Нищо не е по-далеч от истината. Това е оживено място с богата култура и традиции и има блестящи, далновидни икономически перспективи, твърди Марк Грийн от Wilson Center.

Пък и гренландците не разчитат много на пътищата, защото, просто казано, други транспортни решения имат повече смисъл. От една страна, изграждането на пътища си е инженерно предизвикателство при тези екстремни климатични условия. Асфалтът трябва да бъде поддържан над 10°C в продължение на 48 часа, за да се оформи правилно. Под тази температура структурата му е доста уязвима. Проблемът е, че голяма част от Гренландия рядко може да се похвали с такива стойности, дори през лятото.

 

Затова гренландците са възприели по-практични начини на придвижване. В страната има регистрирани над 2000 моторни шейни, а традиционните кучешки впрягове са все още популярни.

Източник: PIXABAY

Гренландците се придвижват между по-отдалечените общности по въздух и вода. И тъй като големият брой планини в страната ограничава дължината на пистите, Air Greenland – най-големият местен превозвач, използва по-малки самолети с до 40 пасажерски седалки. В останалите случаи местните разчитат на хеликоптери. През летните месеци, когато достатъчно количество лед се топи, те сядат в лодките за да прекосят бреговата линия на Гренландия, дълга 43 450 километра.

Източник: PIXABAY

Отсъствието на магистрали и елементарна пътна мрежа също е оформила подхода на Гренландия към икономическото развитие. Основната индустрия тук е риболовът (особено на скариди). Тежките условия и ограничените пътища, които затрудняват лесния достъп до огромното минерално и минно богатство на страната, насърчиха правителството да предприеме обмислен и постепенен подход към развитието на този сектор.

Ограниченият брой пътища и автомобили в Гренландия и внимателният подход към добивната индустрия означават, че островът с право е наричан „зелената земя” в пълния контекст, защото притежава най-чистия въздух на планетата – още една причина, поради която туризмът, особено круизният, става все по-важен за икономическото бъдеще на страната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *