Иван Обрейков: Не може да говорим за екология в Банско, когато в планината се качват 3000 автомобила дневно, заради липсата на втори лифт

Малко повече от месец остава до официалния старт на сезона в най-добрия ни зимен курорт Банско. В тези сложни времена фирмата-концесионер на ски центъра, Община Банско, туристическият бизнес и банскалии се стараят да предложат перфектни условия за отдих и ски на своите гости. За подготовката, очакванията, амбициите и надеждите на всички в Банско говори маркетинг директора на фирмата-концесионер – Иван Обрейков.

Г-н Обрейков, вчера кметът на Банско Иван Кадев отново повдигна темата за втори лифт в курорта, след като 2 години за този проблем не се говореше. Каква е вашата позиция?

  • Този проблем за нас съществува от 2008 година. И никога не е преставал да съществува. Да, намират се правителства, както и екозащитни организации, които се опитват да го игнорират. Истината е, че няма как да говорим за устойчив туризъм, ако не се построи втора кабинкова линия. Никой турист, който е принуден да чака 2-3 часа, а понякога и повече, за да се качи да кара ски в Пирин планина, няма да се върне повече в курорта. Това е нужно да се знае от всички. Ние няма да спрем да искаме да има втори лифт.

Получава ли се парадокс – еколозите са против лифта, но в същото време хиляди коли се качват в планината и замърсяват въздуха?

  • Да, това е точно така. Затова е необходимо неотложно решаване на проблема с втората кабинкова линия. Лифтът е от голямо значение и за местните хора, и за туристите, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се качват 2000-3000 автомобила дневно, а гостите чакат на опашка за лифта по няколко часа. Банскалии също от години настояват за втора кабинка, за да се осигури по-бърз достъп на туристите до красивата Пирин планина и до ски центъра.

Очаквате ли силен зимен сезон?

  • Миналата година се радвахме на силен сезон и много туристи, които дойдоха тук да карат ски и сноуборд. Сега няма причина да не очакваме още по-силен сезон. Още повече, че няма ограничения заради ковид пандемията. Водещият ски курорт Банско ще бъде домакин за трети път на Световната купа по сноуборд – FIS Snowboard World Cup, както и на FIS Snowboard Alpine Junior World Championships – Световно младежко първенство по сноуборд. Те ще се проведат в началото на следващата година. За трети път под връх Тодорка ще мерят сили най-добрите сноубордисти от целия свят. И на фона на тези престижни състезания с още по-голяма сила отеква проблемът с липсата на втори лифт.

Как премина подготовката за зимния сезон? Всичко наред ли е с пистите в ски центъра?

  • Всичко, което зависи от нас, сме направили. Ние успяваме всяка година да предложим на нашите гости отлични условия за каране на ски и за отдих в красивата Пирин планина. Оръдията за изкуствен сняг са готови, чакаме само да паднат температурите, за да можем да заснежим трасетата. Затревихме пистите, както изисква подписаният договор за концесията. Всичко е на шест. Това е основна наша дейност през летните месеци. Оглежда се целият ски център и се решава има ли места, които са рискови за туристите. Заздравихме почвата, засадихме нови треви, обезопасихме определени места. Направили сме всичко, за да осигурим незабравими мигове за туристите при идването им в Пирин планина.

Кога откривате сезона и ще има ли тази година официална церемония, след като предишните две години такава нямаше?

  • Официалното откриване на зимен сезон 2022/2023 година ще е на 17-и декември, събота. Този път ще има атракции за гостите ни. Последните две години нямаше официално откриване заради ковид пандемията. Този път специален гост ще е германската скиорка Мария Рийш, трикратна олимпийска шампионка. Естествено, тук ще е и легендата на белия спорт Марк Жирардели. Подготвили сме още много изненади за нашите гости. Всички са добре дошли, струва си да дойдат за старта на сезон, ще е много, много интересно, вълнуващо и вдъхновяващо.

Г-н Обрейков, какво е вашето пожелание към колегите ви, към банскалии, към туристическия бранш и към туристите?

  • Нека всички ние имаме силен, хубав и безавариен зимен сезон. А в неговия край всички да сме доволни от преживяното в този прекрасен курорт и в тази чудесна планина.
  • Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *