Иван Хиновски: Няма опасност за мощностите и за енергийния баланс на страната

/КРОСС/ Няма никаква опасност за мощностите и за енергийния баланс на страната. Няма да има режим на тока. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите му аварии в енергийните мощности на АЕЦ „Козлодуй“, ПАВЕЦ „Чаира“ и „Цанков камък“ не са нещо необичайно и те ще бъдат отстранени. „Цанков камък“ до няколко дни ще бъде пуснат в експлоатация. Проблемът при АЕЦ вероятно е резултат от дефект в сменените уплътнения след сяната им при плановия ремонт. „Най-вероятно трябва да вземем една кардинална, ясна политика оттук нататък: България да направи всичко възможно да получи спецификации на всички тези консумативи, резервни части и да организира тяхното производство. Специфични характеристики като химически състав на корпуса, якост, умора руснаците не дават лесно. А сега – съвсем“, обясни енергийният експерт.

Недопустимо според него е да се слага срок за лицензиране на ядрено гориво от гледна точка на европейските процедури за безопасност. „След едно такова решение, намеса в независимата Агенция за ядрено регулиране може да последва и санкция, защото те са абсолютно независими органи. Не бива да се притискат, да им се поставят срокове – те следват европейски процедури“, подчерта Хиновски.

„Фраматом“ и „Уестингхаус“ трябва да бъдат равнопоставени при избор на доставчик на ядрено гориво. Отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще трябва да се съхранява на мястото на производство според европейските изисквания, обясни Хиновски.

Прогнозите за цената на природния газ са, че поне до Нова година тя няма да се промени. Въпрос на преговори с Турция и Гърция е използването на терминалите за регазификация.

БНТ, „Говори сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.